Тамара Вучић на Самиту првих дама и господе у Кијеву

07. сеп 2023.
Супруга председника Републике Србије Александра Вучића Тамара Вучић боравила је на Самиту првих дама и господе, који је у Кијеву организовала супруга украјинског председника Олена Зеленска.

Током Самита, који се ове године бавио темом менталног здравља, госпођа Вучић је истакла да је љубав најбитнији фактор за превазилажење свих криза, укључујући и оне менталне. 

"Ментално здравље не познаје границе, не зависи од узраста, нити верске припадности и оно је актуелна тема у свако доба и на сваком месту на свету. Сваки дан је испит. Живот је непредвидив, али начин на који схватамо изазове и како се са њима суочавамо потпуно зависи од нас", рекла је госпођа Вучић. 

У оквиру Самита, госпођа Вучић је учествовала на панелу чија је тема била ментално здравље савремених адолесцената и том приликом поручила да је у времену друштвених мрежа, на одраслима да помогну младима, охрабрујући их да раде на себи, на свом образовању, на развијању критичког размишљања како би могли да све што чују или прочитају посматрају кроз филтер сопствених врлина, вредности и емоција. 

"Друштвене мреже су заиста моћно средство комуникације, кроз које се намећу високи стандарди које је немогуће испратити. Верујем да живимо у времену које је Ворхол предвидео, да свако има тих 15 минута популарности и славе, а такво стање је изазов за одраслог, а камоли за дете и младу особу која није достигла тај степен зрелости и самопоуздања. Млади су подложни утицају и манипулацији, а наша је обавеза да им објаснимо да то није прави свет, као и да морају да успоставе стварне контакте уместо оних на интернету. Ако не успемо у томе, нове генерације ће бити депресивније, рањивије, ансиозније. Зато верујем да треба да уложимо додатни труд и разговарамо с њима. Чини ми се да је кључ у комуникацији. Морамо да их мотивишемо да се отворе, да говоре о својим емоцијама, о својим проблемима, изазовима с којима се суочавају, јер адолесценција је период кроз који смо сви прошли", рекла је супруга председника Републике Тамара Вучић. 

Она је на панелу говорила заједно са првом дамом Естоније Сирие Карис, супругом премијера Јерменије Аном Хакобјан и партнером председнице Словачке Јурајем Ризманом. 

На маргинама Самита, супруга председника Републике Тамара Вучић састала се и са председником Украјине Володимиром Зеленским и првом дамом Оленом Зеленски, те супругом председнице Словеније Алешом Мусаром и холивудским глумцем Шоном Пеном. 

Као специјални гости, отварању Самита су присуствовали и амерички држани секретар Ентони Блинкен и данска премијерка Мете Фредериксен.

Извор/Фото: Танјуг