Тамара Вучић на догађају ”Свет је наш заједнички дом: Пут ка покрету нултог отпада”

18. сеп 2023.
Супруга председника Републике Србије Тамара Вучић присуствовала је догађају на маргинама 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација организованом под покровитељством супруге председника Републике Турске Емине Ердоган ”Свет је наш заједнички дом: Пут ка покрету нултог отпада”.

Учесници догађаја симболично су своје потписе ставили на документ под насловом ”Свет је наш заједнички дом”, у којем се скреће пажња на неопходност веће бриге о очувању животне средине, што укључује и ефикасније коришћење енергената и подршку праксама које ће допринети остваривању циљева за које се залаже иницијатива ”нулти отпад”.

Главни говорници на скупу били су Емине Ердоган, супруга председника Републике Турске и Ерик Адамс, градоначелник Њујорка. 

Пројекат ”Нулти отпад” инициран је од стране супруге председника Републике Турске Емине Ердоган 2017. године, што је праћено низом активности у промоцији концепта ”нултог отпада”, укључујући и усвајање резолуције ”Промоција иницијативе нултог отпада као подршка Агенде одрживог развоја 2030”, чији ко-спонзор је била и Република Србија.

Супруга председника Тамара Вучић крајем марта 2023. године учествовала је и на састанку на високом нивоу Генералне скупштине Уједињених нација о улози ”нултог отпада” као трансформативног решења у постизању Циљева одрживог развоја.