Супруга председника Србије Тамара Вучић угостила прву даму Украјине Олену Зеленску

12. мај 2024.
Супруга председника Украјине Олена Зеленска борави у посети Београду, током које јој је домаћин супруга председника Србије и наша колегиница Тамара Вучић.

Посету Београду прва дама Украјине започела је обиласком града, ком су присуствовали и министар спољних послова Марко Ђурић, шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба и амбасадор Украјине у Београду Володимир Толкач.

"Драго ми је што имам прилику да, након моје посете Кијеву септембра прошле године и учешћа на трећем Самиту првих дама и господе, у Београду угостим Олену Зеленски, супругу председника Украјине", навела је супруга председника Србије Тамара Вучић на свом инстаграм налогу.

Зеленска је обишла Библиотеку града Београда, где је посетила археолошко налазиште са изложбом "Римску дворану", као и "Украјинску полицу", кутак библиотеке са украјинским књигама који је основан под њеним патронатом.

Прва дама Украјине имала је прилику да види и Београдско четворојеванђеље из 16. века, прву књигу штампану у Београду.

Библиотека града Београда је супругама председника Србије и Украјине уручила чланске карте и поклонила монографије издате поводом 90 година рада ове институције.

Тамара Вучић и Олена Зеленска обишле су потом Калемегдански парк и Београдску тврђаву.

Током обиласка, супруга председника Украјине је информисана о историји Београда, београдском Победнику, Споменику захвалности Француској и другим симболима српске престонице.

Зеленска је имала прилику да послуша аудио водич о тврђави, који је од априла доступан и на украјинском језику.

У присуству супруга председника Србије и Украјине, у Ректорату Универзитета у Београду потписан је споразум о научној, образовној и културној сарадњи између београдског универзитета и Народног универзитета у Кијеву "Тарас Шевченко".

Споразум су потписали ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић и проректор за научни и педагошки рад Народног Универзитета "Тарас Шевченко" Ксенија Смирнова.