Старовић у Смедереву на уручивању кључева 20 станова избегличким породицама из БиХ и Хрватске

26. окт 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић присуствовао је данас у Смедереву свечаном уручивању кључева од 20 станова немењених избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске, у оквиру реализације Регионалног стамбеног пројекта.

Станови су изграђени у оквиру потпројекта 9 РСП, финансијска средства за изградњу станова обезбеђена су из донаторског Фонда РСП, а земљиште и комуналну инфраструктуру обезбедио је Град Смедерево.

Догађају су присуствовали и Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције, Марија Марковић Ставрић, заменица градоначелника Смедерева, Леонета Пајер, представница Делегације Европске уније у Србији, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору, као и представници других државних и међународних институција и организација и корисници.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске, који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а и Банке за развој савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.