Старовић: Србија и Мексико традиционални пријатељи и искрени партнери

01. нов 2021.
Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић присуствовао је данас у Архиву Југославије свечаном отварању изложбе „Србија-Мексико, 75 година од успостављања дипломатских односа“.

У свом обраћању државни секретар је указао да су билатерални односи Србије и Мексика традиционално пријатељски, нагласивши да их карактерише међусобно уважавање и подршка.

Поручио је да обележавање овог јубилеја даје подстицај да у наредним годинама наставимо да јачамо пријатељске везе Србије и Мексика, али и да наставимо да трагамо за свим тачкама сусретања и темама на којима можемо да сарађујемо.

Старовић је поручио да  две земље деле снажну посвећеност темељним начелима међународног права и заједничке погледе на бројне међународне проблеме.

“Србија веома цени принципијелан став Мексика и захваљује на доследној подршци неповредивости суверенитета и територијалне целовитости наше земље”, рекао је Старовић.

Државни секретар подвукао је да се пријатељство и поштовање две земље види и кроз међусобну солидарност у изазовним тренуцима за обе земље, попут природних непогода у Србији 2014. и Мексику 2017. године.

„Србија и Мексико били су и остаће искрени партнери увек спремни да поделе одговорност спровођења заједничке изградње равноправнијег и просперитетнијег света“, истакао је Старовић.

Поред државног секретара, на отварању изложбе обратили  су се амбасадор Мексика у Србији Карлос Феликс Корона и  директор Архива Југославије Милан Терзић.

Изложба обухвата најзначајнија документа из фондова и збирки која сведоче о дипломатским, културним, економским односима двеју држава и илуструје традиционално пријатељске односе између две земље који нису никада прекидани.