Селаковић: Србија се залаже за јачање капацитета ОЕБС-а

12. јул 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са министром спољних послова Пољске и председавајућим ОЕБС-а Збигњевом Рауом.

Министар Селаковић је поручио након састанка да је Србија опредељена да даље јача традиционално пријатељске односе са Пољском, који се заснивају на сарадњи у многим областима.

Осврнувши се на чињеницу да је министар Рау тренутно и у капацитету председавајућег ОЕБС-а, Селаковић је истакао да је у разговору поновио став Србије да је ОЕБС један од најзначајнијих безбедносних аранжмана, нарочито имајући у виду тренутне геополитичке прилике. У том смислу, министар је навео и да је ОЕБС једини формат у којем се одвија дијалог о горућим питањима из области европске безбедности.

„Нагласио сам да се Србија залаже за јачање капацитета ОЕБС-а, посебно сам истакао значај који придајемо мисијама ОЕБС-а на терену“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије указао је на специфичност што на нашој територији делују две мисије, једна са седиштем у Београду, друга у Приштини.

„Влада Србије и Министарство спољних послова подржавају рад Мисије на КиМ, као највидљивијег статусно неутралног присуства у Приштини, чији се рад базира на резолуцији  СБ УН 1244“, рекао је министар, додавши да је истакао да је неопходно да Мисија на КиМ сачува свој статусно неутрални приступ.

Селаковић је поручио да велики значај придајемо активностима Мисије ОЕБС на КиМ, нарочито оним усмереним на права неалбанских заједница, интерно расељених лица и  питању повратника, навевши податак да је у односу на сва постконфликтна подручја у свету КиМ подручје са најмањим процентом повратника, од око три одсто.

Када је реч о билатералним односима Србије и Пољске, Селаковић је изнео да је са министром Рауом посебно разговарао о економској сарадњи, нагласивши да је она прошле године износила милијарду и 693 милиона евра, а да нам је циљ да буде преко две милијарде.

У том циљу, министар је рекао да је министру Рауу предложио да до краја буде одржан пословни форум, који би додатно допринео јачању економских односа.

„Такође, захвалио сам министру Рау, као једном од министара спољних послова чланица Вишеградске групе, који је у самом почетку подржао иницијативу Отворени Балкан“, навео је министар Селаковић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је на састанку још једном поновио наш став по питању рата у Украјини, нашу подршку основним принципима међународног јавног права - неповредивости територијалног интегритета и суверенитета свих држава чланица УН-а, а тиме и подршку територијалном интегритету Украјине.

Селаковић је пренео и да је разговарано о нашим позицијама у међународним организацијама, али и ставовима Србије који подразумевају наш став о неувођењу санкција Русији, истакавши да је поновио да се Србија у таквим одлукама води искључиво заштитом својих виталних националних и државних интереса.

Министар спољних послова Пољске је у изјави новинарима навео да ОЕБС цени напоре Србије да сачува стабилност и безбедност и да настави јачање својих демократских институција, нагласивши да је Србија активан партнер ОЕБС-а којем се верује.

 „Веома ми је драго што делимо разумевање по питању поштовања основних вредности: демократизације, безбедносне сарадње, слободе медија и владавине права, као и унапређења људских права. Мисија ОЕБС-а у Србији је спремна да настави помоћ органима Србије на свим пољима“, истакао је Рау.

Навео је да се данас састао и са представницима цивилног друштва, које је, како је рекао, уз медије и академску заједницу, кључно за функционисање сваке демократије.

Говорећи у капацитету шефа пољске дипломатије, Рау је изразио задовољство због повећане динамике у билатералним односима са Србијом, и најавио за ову годину отварање пољског института за културу и пољске трговинске канцеларије у Београду. 

Како је закључио, Пољска наставља да подржава процес евроинтеграција Србије и остаје снажно посвећена партнерству наше две државе.