Селаковић: Посета Словенији добар знак за будућу сарадњу

26. мај 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић изјавио је данас да је његов свеукупан утисак о посети пријатељској Словенији изузетан и да је имао одличан разговор са словеначким колегом Логаром и упечатљив састанак са председником Словеније Пахором.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је једна од најважнијих вести договор о узајамном признавању сертификата о вакцинама, који у суштини омогућава слободу кретања за оне који су прошли кроз имунизацију.

„Верујем да ће то годити и Љубљани и Београду, двема престоницама, као и другим туристичким дестинацијама у наше две пријатељске земље. Мислим да је то за почетак моје сарадње са словеначким колегом, наша два министарства, две државе, један добар знак за нашу будућу сарадњу“, истакао је Селаковић.

Министар је указао да ће се то прецизирати на нивоу два министарства и да верује да ће то бити веома брзо.

Селаковић је подсетио да Србија такав договор већ има са пријатељским и суседним Мађарском, Турском и Грчком, и да то представља својеврсно признање успешној политици вакцинације и борбе против Ковида-19.

Осврћући се на сусрет са градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем, Селаковић је нагласио да је он руководио препородом тог града и да ће у његовој историји остати записан златним словима као неко ко је учинио много.

„За мене као министра спољних послова Србије, то је додатни понос јер је он пореклом из Србије, смедеревског подунавског краја. Своје порекло не заборавља и лично је једна од најјачих и великих спона између Љубљане и Београда, али и Србије и Словеније и српског и словеначког народа“, рекао је Селаковић.

Током званичне посете Словенији, министар Селаковић састао се са председником те државе Борутом Пахором, министром иностраних послова Анжеом Логаром и градоначелником Љубљане Зораном Јанковићем.