Селаковић: Неповредивост граница важи и за границе Србије

24. апр 2021.
Уколико се сви залажу за неповредивост граница, то онда значи да не могу да се дирају ни границе Србије, изјавио је данас министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић.

„Имате људе чак и у Србији који су спремни да вам кажу да КиМ није део Србије. Ја вам кажем да јесте. Ако хоћеш да штитиш себе, штити и оне око себе. То је оно што Србија показује на сваком месту, председник Вучић, премијерка Брнабић, ја лично. Увек кажем оно што јесте наша политика - да Србија поштује територијални интегритет БиХ. Тачка. То значи да поштујемо Дејтонски мировни споразум који је конституисао БиХ као заједницу два ентитета и три конститутивна народа“, рекао је министар за ТВ Прва, говорећи о наводном „нон пејперу“.

Министар је рекао да не жели да нагађа о његовом постојању, нити аутору, али да му је невероватна друга ствар, о којој је говорио и председник Вучић, како сви истичу неповредивост граница, али да на тај појам другачије гледају и поновио да неповредивост граница значи и да не могу да се дирају ни границе Србије.

Министар каже да наша земља у немогућим условима успева да одржи курс у борби за државне и националне интересе на Косову и Метохији, показујући на сваком месту и кораку колико је озбиљан, одговоран и кредибилан партнер.

„Да не живимо у бајкама, да схватимо све на прави начин - 22 од 27 држава чланица ЕУ су оне које су признале тзв. независност Косова. То су оне које у преговорима (Београда и Приштине) који се воде нас посматрају као две равноправне стране. Постоји пет држава чланица ЕУ које не деле тај став и подржавају став Србије и преговоре који се воде. И управо та разлика међу државама чланицама јесте гаранција да ће преговори бити вођени на фер, коректан и објективан начин и да ће ЕУ заступати статусно неутрални приступ преговорима“, рекао је Селаковић.

Узајамно признање јесте жеља држава чланица ЕУ које су подржале сецесију наше јужне покрајине, рекао је министар, али нагласио да Србија не удовољава тој жељи и да се бори за заштиту својих државних и националних интереса на сваком месту, показујући колико је кредибилнији партнер.

Министар каже да није реално очекивати од некога ко је супротно међународном правном поретку признао сецесију дела територије суверене државе још пре 13 година, да сад промени тај став.

„Наравно да до тога неће доћи. Овде је једна ствар важнија и ми инсистирамо управо на томе. Пре осам година закључен је Бриселски споразум и Приштина је преузела једну обавезу на основу тог споразума и није је спровела. У одлуци којом се именује Мирослав Лајчак за специјалног представника у дијалогу БГ-ПР стоји да он не само да координира тај дијалог сада, него да је и његова надлежност да ради на спровођењу оних договора који су већ постигнути. А то је формирање ЗСО. И ми се боримо и борићемо се да они то ураде, јер то је био разлог да учествујемо у дијалогу, то је био разлог да дође до постизања тог споразума“, истакао је Селаковић.

Министар каже да нема одговора колико дуго ће се чекати на то, али да мора да се схвати да је то conditio sine qua non, односно неопходан услов за наставак сваке даље приче. 

„Ми инсистирамо на томе, јер је ЗСО окосница и главни део Бриселског споразума. Већ осам година“, рекао је Селаковић и нагласио да би нулта тачка преговора подразумевала да сви одступе од онога што је договорено, а да Приштина није ни приступила извршењу договореног. 

„Они који подржавају и гарантују за њихов кредибилитет у том процесу, треба да их натерају да то ураде. Када поставите то питање нашим партнерима, који су ближи у ставовима њима него нама, они немају на то шта да кажу. Како било шта ново да договорите ако немате ни труничицу поверења да ће оно што се договори бити извршено“, нагласио је министар.

Говорећи о појединим изјавама из региона које помињу рат, Селаковић је истакао да му се више допада не само прича, него и пракса коју ради Србија и председник Вучић, који успева да предводи свој народ у економском развоју. 

Министар каже да, док су други спремни да причају о рату и таквим стварима о којима не жели ни да помисли, будући да су многи одрастали у времену у ком су буктали ратови, Србија жели да разговара о томе колико ауто-путева може да направи, колико плате може да подигне и да то нису празне приче. 

„Србија је то успела. Наш успех у области вакцинације и борби против короне само је круна те борбе. Не бисмо то успели да немамо иза себе шест година марљивог, мукотрпног рада, који је почео да даје озбиљне резултате. Нама тачке на земљиној кугли и нема особе са којом сам разговарао, да нам није одала озбиљно признање. Чак је и министар спољних послова моћне Немачке дошао у Београд и то рекао. Где ћете веће признање од тога. То је резултат озбиљне, одговорне вредне политике. Не политике приче о рату, него политике приче о инвестицијама, о новим радним местима, о озбиљним мерама штедње које су претходиле, о свему ономе што сада Србију позиционира на заиста предводничко место у региону у развоју и напретку“, истакао је министар Селаковић.

Осврћући се на изјаву председника Хрватске Зорана Милановића да су Срби у НДХ убијани зато што су били непријатељи и што су пружали отпор, Селаковић каже да је о томе колико људи је страдало у Јасеновцу, најјачи аргумент бројка из извештаја коју специјални Хитлеров изасланик поднео Берлину у којој стоји колико људи је убијено. 

„Дакле, немачки нацисти се згражавају над оним шта усташе раде према Србима“, рекао је Селаковић и додао да није ни време ни место за „бомбастичне изјаве“ као одговор председнику суседне Хрватске.

Уверен да је изјава Милановића апсолутно нетачна, министар Селаковић је истакао да би то требало да буде подстицај и озбиљан мотив свима да науче што могу више о тој чудовишној, одвратној, ужасној, нацистичкој творевини, што је била Независна држава Хрватска и подсетио да је у њој постојао и ланац логора за децу.

„Притом, није била неовисна, била је независна. А она је била једна машина зла, машина смрти. Јасеновац је био највећа фабрика зла и смрти у овом делу Европе. То је била последица усташке идеологије која је кулминирала током Другог светског рата. НДХ је доследно спроводила политику три трећине - да трећину Срба треба побити, трећину превести у католичку веру и трећину протерати. Без жеље да вређам и да квалификујем самог оног ко је изговорио ове речи, изражавам свој став да се са тиме апсолутно не слажем. Дакле, зашто су Срби страдали у НДХ - зато што је то била државна политика НДХ. Зато што су били Срби и зато што их је требало збрисати са лица те земље. То је била суштина целе приче. Чекајте, жене и деца, јесу ли убијани зато што су пружали отпор? Зашто је убијен Сава Шумановић? Одсекли су му прво једну, па другу руку, да не би могао да слика, а после тога су га убили. Зато што је пружао отпор?“, запитао је министар и рекао да се он више брине за незнање које постоји код нас и да се труди да то поправља, да се наша деца и људи уче истини о геноциду над Србима у Другом светском рату.

Додао је да је филм „Дара из Јасеновца“ изванредан филм, на првом месту оријентрисан ка нашој публици, да наша деца и наши људи виде и да мења приступ ономе што јесте неизостављиви део наше прошлости која се не сме заборавити.

„Не можете то да заборавите. Не можете да заборавите смрт једног човека, а камоли стотине хиљада људи који су били исте вере, националне припадности, културе, језика, генетског кода као што смо ми данас. Некада је државна политика намерно то гурала у страну да се заборави и онда се увек таква ствар понављала и бивала све гора и гора“, нагласио је Селаковић.