Селаковић: Нећемо тапкати у месту док чекамо чланство у ЕУ

02. сеп 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић поручио је да Србија не жели да “тапка у месту” док чека на пуноправно чланство у Европској унији и навео да је председник Александар Вучић на Бледском стратешком форуму говорио отворено и јасно о оним питањима о којима се обично ћути или од којих се једноставно склања.

Селаковић је на ТВ “Хепи” рекао да је председник Вучић јуче навео да Србија јесте посвећена европском путу, да је стратешки заинтересована да постане поноправна чланица ЕУ, али да док чекамо Унију и спроводимо наше амдинистративне обавезе у процесу придруживања морамо да преживимо, држимо живом нашу економију, да себе унапређујемо и да више радимо.

Навео је да је Србија успела да постигне озбиљне резултате у економији и да ће ове године, као и прошле, имати најбоље економске резултате у Европи упркос пандемији коронавируса, те да имамо прилику да напредујемо зато што имамо озбиљно државно руководство које води политику која није од данас до сутра. 

Упитан о подршци иницијативи “Отворени Балкан” о којој се јуче говорило на Бледу, као и о неким неразумевањима те инцијативе, Селаковић је рекао да је очигледно да некима то није одговарало, јер “не могу волан да држе у својим рукама” будући да су се три балканске земље на нивоу својих лидера договориле да ураде нешто добро за људе који у њима живе.

Поручујући да је Србија чврсто на европском путу, Селаковић је рекао да је Вучић дао одличан пример Северне Македоније, државе која је променила уставно име и којој су много обећавали.

“Обећан им је почетак преговора о придруживању, то нису добили, и Албанија у пакету са Северном Македонијом то чека. Што рече председник Вучић, кад дођете до Србије, није важан напредак и све што сте остварили, јер ће наћи неки други разлог и шта треба урадити”, рекао је Селаковић.

Поводом обележавања 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, Селаковић је рекао да је уверен да ће конференција 11. и 12. октобра учинити Београд макар на та два дана центром света и да очекује значајан број делегација на високом и највишем нивоу.

“Ове недеље треба да завршимо и поставимо портал званичних делегација несврстаних пријатеља”, рекао је Селаковић и нагласио да је велико интересовање за учешће на конференцији.

Навео је да највероватније неће бити одржана Генерална скупштина УН у физичком формату и да ће се због тога највећи број представника страних држава сусрести управо у Београду, три недеље након термина када је требало да се одржи Генерална скупштина.

Он је одбацио наводе у појединим медијима да смо у време Покрета несврстаних земаља били центар света, а сада слепо црево, и поручио да га не чуди да се неки баве “лажима у виду заната”.

“Kако да кажете да је држава слепо црево кад се председник 16 пута срео са руским председником Владимиром Путином и угостио га у Србији, са немачком канцеларком Ангелом Меркел се видео 10 пута и најављена је њена посета Србији”, рекао је Селаковић.

Упитао је да ли је слепо црево када имате ситуацију да у Србију долази председник Kине Си Ђинпинг, који ће вероватно доћи поново, и изразио уверење да ће до краја године Србију посетити и преседник Египта Абдел Фатах Ал Сиси, за кога каже да је тренутно први лидер арапског света и окосница стабилности на Блиском Истоку.