Селаковић: Наш циљ је ЕУ, посвећеност Владе Србије реформама недвосмислена

06. окт 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић изјавио је данас да је пуноправно чланство у ЕУ стратешки циљ Србије, и да тамо као држава и друштво по својој политичкој посвећености и реформском курсу припадамо.

Селаковић је, гостујући на Телевизији „Пинк“, рекао да смо на том плану много урадили, нарочито у последњих годину дана, и да нико не може да доведе у питање реформску посвећеност Владе Србије.

„Ту су и конкретни резултати. Очекујемо с правом да се вреднује оно што смо радили. Ако је циљ пуноправно чланство у ЕУ, с једне стране имамо своје задатке као држава, али с друге стране, тамо неко треба да нас прихвати“, нагласио је шеф српске дипломатије

Навео је да су и унутрашњи изазови у самој ЕУ фактор од којег такође зависи да ли можемо да остваримо наш циљ.

Kаже да постоје и они којима не одговара и којима је неприхватљива 2030. као година уласка земаља ѕападног Балкана у ЕУ, а да постоје и захтеви да се сама ЕУ унутар себе консолидује.

Министар Селаковић је навео да има и држава чланица ЕУ, као што је Мађарска, која сматрају да Србија треба одмах да уђе у ЕУ.

„Имате испружену руку и велико разумевање Мађара који кажу да је Србија кључна земља Западног Балкана и да је Србија већ више него довољно урадила на испуњењу мерила и критеријума“, напоменуо је министар Селаковић.  

Истакао је да се Србија понаша веома озбиљно и одговорно и да има и озбиљног и одговорног председника и државно руководство, а да је постигла и те како много на плану економије када је реч о смањењу јавног дуга, привлачењу страних директних инвестиција и смањењу незапослености.

„Србија је данас много успешнија, економски неупоредиво јача, води озбиљну, суверену и самосталну политику, у Србији се доносе одлуке, у Србији одлучује председник, влада и скупштина, а не страни амбасадори. Kада је Србија таква каква је данас захваљући озбиљној политици неко има право да се љути и да му не одговара“, рекао је министар Селаковић одговарајући на питање о критикама из Хрватске.

Поручио је да ћемо наставити да радимо још жешће и вредније да би Србија била још боља.

То је, додаје, Србија која је одговорна и води рачуна не само о сопственим интересима, него и о интересима целог региона и зато се изашло са инцијативом „Отворени Балкан“.
 
Нагласио је да смо посвећени европским интеграцијама, али и да немамо времена да чекамо са стране да ЕУ решава своје унутрашње проблеме, јер не желимо да тапкамо у месту.

Министар Селаковић каже да Србија напредује, да је успела да негативан тренд рецесије и сталног назадовања окрене у потпуно новом смеру, да је локомотива развоја региона и да сустиже и престиже и одређене државе чланице ЕУ.

Нагласио је да је Србија опредељена за ЕУ, али да има традиционалне партнере, Kину, Русију и  земље чланице Покрета несврстаних земаља.

Поводом конференције у Београду 11. и 12. октобра, на којој ће бити обележено 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, министар Селаковић каже да ће тај скуп у овој години бити један од највећих мултилатералних скупова у Европи.

„Број пријављених делегација је прешао 100, од чега ћемо имати више од 40 министара спољних послова, и то ће бити један од највећих скупова код нас од 1989. године, када је последњи пут Југославија учествовала на конференцији Покрета несврстаних земаља“, рекао је министар Селаковић.

Навео је да ће први гости почети да пристижу од 9. октобра, а замолио је Београђане да имају стрпљења и разумевања због гужви које ће се створити у саобраћају због одржавања конференције.

„Долазе нам драги гости који нас искрено поштују и воле, никада нас нису уцењивали. Ми то треба да ценимо, и чине нам част“, навео је министар Селаковић.