ППВ и МСП Дачић са нерезидентном амбасадорком Републике Зимбабве

23. мај 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је данас нерезидентну амбасадорку Републике Зимбабве у Републици Србији, са седиштем у Риму, Мијетани Чауке, која је у понедељак предала акредитиве председнику Србије Александру Вучићу.

Саговорници су се сагласили да су обе стране заинтересоване за унапређење политичког дијалога. Шеф српске дипломатије је истакао да је уверен да ће поновно отварање Амбасаде Србије у Харареу додатно ојачати братске односе две земље и допринети сарадњи и дијалогу на свим нивоима. Такође, изразио је наду да ће Србија у скорој будућности имати прилику да угости председника Емерсона Мнангагву и министра иностраних послова и међународне трговине  Фредерика Шаву.

Истакао је да је Влада Србије спремна да, у договору са Владом Зимбабвеа, прецизира облике сарадње и хуманитарне помоћи братском народу Зимбабвеа, посебно оних које су неопходне због последица климатских промена, суша и поплава, болести, као и пандемије ковид 19.

Истакао је да високо ценимо принципијелни став пријатељског Зимбабвеа у погледу непризнавања једнострано проглашене независности тзв. „Косова“, чиме се пружа принципијелна и конзистентна подршка очувању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

Амбасадорка Зимбабвеа изразила је саучешће због недавних трагичних догађаја у Београду и пренела изразе саосећања и солидарности са породицама настрадалих. Захвалила је на топлом и срдачном гостопримству и изразила наду да ће и обе земље бити у прилици да у што скоријем периоду размене посете на високом и највишем нивоу.