Oтворeна изложбa у Архиву Југославије „Београд-Њу Делхи-75 година дипломатских односа“

12. дец 2023.
У Архиву Југославије је данас, уз присуство великог броја званица, отворена изложба „Београд-Њу Делхи-75 година дипломатских односа“.

На отварању изложбе су говорили директор Архива Југославије др Милан Терзић, амбасадор Индије Шубардшини Трипати, а у име Министарства спољних послова Републике Србије амбасадор Ирена Шарац.

Седамдесетпетогодишњи пут пријатељских и партнерских дипломатских односа Србије и Индије започео је 5. децембра 1948, свега годину дана након што је проглашена незaвисност Републике Индије. 

У периоду од тада до данашњих дана међусобно пријатељство и срдачни контакти били су константа у односима две државе које је и у најтежим тренуцима одликовало међусобно поверење, разумевање и солидарност.

Данас са поносом истичемо да се свеукупна билатерална сарадња Србије и Индије успешно развија и унапређује на бројним пољима, уз интензивне сарадњу и сусрете на највишем нивоу.

Брижљив одабир архивске грађе представљен на изложби „Београд-Њу Делхи -75 година дипломатских односа“ веродостојно је сведочанство богате историје билатералних односа и развоја свеукупне сарадње две државе,  а старе фотографије и документа имају циљ да подсете на све оне личности које су допринели стварању заједничке историје српског и индијског народа.