Одржане политичке консултације са Вијетнамом

30. сеп 2021.
Четврте билатералне политичке консултације Министарства спољних послова Србије и Министарства спољних послова Социјалистичке Републике Вијетнам одржане су данас путем видео лика, и том приликом размењена су мишљења о правцима даљег развоја укупне сарадње две земље.

Обострано је оцењено да су односи традиционално добри и пријатељски, и изражена пуна спремност да се интензивира политички дијалог и реализују посете на високом и највишем нивоу.

Констатовано је да постоји значајан простор за унапређење економске сарадње кроз повећање трговинске размене и боље упознавање међусобних потенцијала, посебно на плану пољопривредне и војно-одбрамбене сарадње.

Амбасадор Марић пренео је захвалност Србије на принципијелној позицији Вијетнама у вези са питањем КиМ и детаљно информисао о актуелној ситуацији у јужној српској покрајини.

Такође, исказана је чврста опредељеност Србије да у наредном периоду поново отвори своју амбасаду у Вијетнаму, а вијетнамска страна информисала да је поновно отварање њихове амбасаде у Србији међу приоритетима ширења њихове дипломатске мреже .

Делегација Србије информисала је о предстојећем комеморативном скупу Покрета несврстаних у Београду, изразивши очекивање да ће Вијетнам учествовати на што вишем нивоу.

На крају разговора, саговорници су истакли да две земље следеће године обележавају 65 година од успостављања дипломатских односа и сагласили се да је потребно адекватно обележити овај значајан јубилеј у нашим односима.

Делегацију Србије предводио је в.д. помоћника министра спољних послова Владимир Марић, вијетнамску заменик министра спољних послова То Ан Дунг.