Наставак дипломатске активности министра Дачића на маргинама ГС УН трећег дана у Њујорку

20. сеп 2023.
Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије, имао је, на маргинама генералне дебате 78. заседања Генералне скупштине Уједињених нација, током трећег дана, билатералне састанке са министрима спољних послова Екваторијалне Гвинеје, Монголије, Панаме, Азербејџана, Сомалије, Источног Тимора и Грчке, као и са извршним директором УН Канцеларије за пројектне услуге (УНОПС).

Министар Дачић је са саговорницима разматрао могућности за даље јачање билатералне сарадње, како на политичком плану, тако и у другим областима, као што су економија, култура, просвета и пољопривреда.

Дачић је на састанку са министарком иностраних послова Монголије Батсетсег Батмунк оценио да су наши билатерални односи добри и традиционално пријатељски и истакао заинтересованост за интензивирање политичког дијалога, док је на састанку са шефом дипломатије Екваторијалне Гвинеје Симеоном Ојоно Есоно Ангуеом нагласио наше чврсто опредељење за продубљивање свеукупне сарадње и изразио захвалност за подршку суверенитету и територијалном интегритету Србије.

Министар Дачић је у разговору са МИП Азербејџана Џејхуном Бајрамовим разговарао о билатералним односима, економској и другим видовима узајамно корисне сарадње. У разговору са шефицом дипломатије Панаме Ханаином Теванеј Менкомо, Дачић је изразио уверење да можемо успоставити обострано корисну сарадњу у бројним областима.

Током састанка са МИП Сомалије Абширом Омаром Џамом, министар Дачић је истакао да се нада интензивирању економске сарадње наших земаља, јер постоје значајни али недовољно искоришћени потенцијали. Са министром спољних послова Источног Тимора Бендитом дос Сантосом Фреитасом, министар Дачић је разговарао о унапређењу политичког дијалога што ће допринети бољем разумевању и даљем развоју наше свеукупне сарадње.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је свом грчком колеги Јоргосу Герапетритису на састанку рекао да историјску блискост српског и грчког народа видимо као темељ свестране сарадње наших земаља. На састанку са извршним директором УН Канцеларије за пројектне услуге Жоржом Мореиром да Силвом, министар Дачић је изразио очекивање да ће се успешна сарадња и реализација конкретних развојних пројеката са овом специјализованом агенцијом УН наставити и у наредном периоду.

Поред ових састанака, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је имао прилику и за кратке сусрете и разговоре са министром иностраних послова Египта Самехом Шукријем и председником Владе Црне Горе Дританом Абазовићем.

Такође, министар Дачић је присуствовао и радном ручку чланица Централноевропске иницијативе у организацији председавајуће Молдавије, који је био још једна добра прилика за размену мишљења о актуелним питањима у оквиру Централноевропске иницијативе.

Дачић је истакао да Србија посвећује посебан значај унапређењу регионалне сарадње, нарочито кроз учешће у регионалним иницијативама, нарочито због њиховог доприноса изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстицању укупног развоја.