Министар Селаковић уручио дипломе полазницима Дипломатске академије

08. дец 2021.
Министар спољних послова Никола Селаковић уручио је данас дипломе полазницима Дипломатске академије, генерације 2020/2021, и нагласио да Србија плански почиње да шири своју дипломатску мрежу и планира отварање нових дипломатско-конзуларних представништава за која су потребне обучене дипломате, млади и енергични људи које ће мотивисати могућност напредовања.

Наводећи да је циљ да у наредних годину дана Министарство спољних послова ангажује већи број приправника, министар Селаковић је подсетио да је Србија недавно отворила конзулат на Малти а да ће ускоро бити отворено и наше представништво у Чилеу, као и амбасаде у Бахреину, Гани и Јордану.

Селаковић је изразио уверење да ће Министарство спољних послова до краја године добити свој системски, кровни закон, који ће ударити темеље савеременој српској каријерној дипломатији, а у оквиру тог закона посебну улогу има одељак који уређује рад Дипломатске академије.
 
Шеф српске дипломатије је рекао да Дипломатска академија мора много више да се концентрише на она знања и практичне вештине са којима ће се млади кадар сусретати у будућем раду.

Селаковић се осврнуо и на чињеницу да је на Дипломатској академији из године у годину све више жена, констатујући да је дипломатија једна од професија која је у фази озбиљне феминизације, и да будућност српске и светске дипломатије припада дамама.