Још једном афирмисана подршка Индонезије територијалном интегритету и суверенитету Србије

23. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Џакарти са председником Републике Индонезије Ђоком Видодом.

Министар Селаковић је након састанка изјавио да је прва посета министра спољних послова Србије после више од деценије била прилика да се још једном афирмише подршка Индонезије територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Председник Ђоко Видодо је у разговору упутио и најсрдачније честитке председнику Александру Вучићу поводом новог избора на функцију председника Србије.

„Било је речи и о конкретним питањима продубљивања сарадње, нарочито када је реч о економској сарадњи, трговини пољопривредним производима, за шта постоји велико интересовање са стране наших пријатеља у Индонезији, али искоришћена је прилика да се разговара и о политичкој сарадњи која датира још из времена оснивања Покрета несврстаних земаља“, казао је Селаковић.

Осврћући се на разговор са министарком спољних послова Ретно Марсуди, Селаковић је навео да је било речи о сарадњи два министарства али и сарадњи Србије са АСЕАН-ом, као веома успешним моделом политичко-економске сарадње у Југоисточној Азији.

Министар Селаковић сусрео се и са представницима концерн „Индофуд“, која се бави производњом и трговином прехрамбеним производима, као и са представницима компаније „Бердикари“.

„Са њихове стране постоји велико интересовање за увоз српских житарица али смо разговарали и о могућности пласмана на индонежанско тржиште наших јабука. Говорили смо о конкретним пословима и уверен сам да ће наредних дана доћи до директне комуникације министара пољопривреде и да ће након тога уследити потписивање конкретних аката“, навео је Селаковић.

 Министар Селаковић ће се сутра, током другог дана званичне посете Индонезији, састати и са генералним секретаром АСЕАН-а Лим Џок Хојом.