Иванчић: Унапређење билатералних односа са САД један од спољнополитичких приоритета Србије

08. нов 2021.
Вршилац дужности помоћника министра за безбедносну политику Дијана Иванчић разговарала је данас у Министарству спољних послова са Натаниелом Адлером, вршиоцем дужности заменика помоћника секретара одбране САД, који предводи америчку делегацију током Билатералних одбрамбених консултација између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Амбасадор Иванчић нагласила је да је даље унапређење укупних билатералних односа са САД један од спољнополитичких приоритета Републике Србије.

Истакла је задовољство што до обнављања праксе одржавања Билатералних одбрамбених консултација долази у години у којој обележавамо 140 година успостављања дипломатских односа две земље, као и 15 година успешног спровођења програма сарадње са Националном гардом Охаја.

Нагласила је да је очување мира и стабилности региона и тражење решења за сва отворена питања кроз дијалог приоритетни циљ Србије, и захвалила на континуираној подршци Вашингтона процесу европских интеграција Србије, процесу дијалога Београда и Приштине под окриљем Европске уније, као и економском напретку Србије и региона.

Обострано је оцењено да је, по обиму и садржини, војна сарадња једна од најуспешнијих области билатералних односа Републике Србије и Сједињених Америчких Држава.

Размењена су мишљења и о ситуацији на Косову и Метохији, партнерској сарадњи Србије и НАТО, актуелним питањима регионалне сарадње, као и широком спектру геополитичких питања.

Разговору су присуствовали и амбасадор САД у Републици Србији Ентони Годфри, генерал-мајор Стивен Стајверс, начелник Здруженог штаба Националне гарде Охаја, као и бригадни генерал Николас Ђентиле, заменик директора за партнерства и безбедносну сарадњу Европске команде оружаних снага САД.