Хепи ТВ – Дачић: Приштинске власти траже пречицу, нову ,,Олују“ како би етнички очистили север КиМ

26. дец 2022.
Министар спољних послова Ивица Дачић био је гост јутарњег програма на Хепи телевизији.

Поводом нове провокације од стране албанских власти у којој су Срби оптужени да су пуцали са барикада на KФОР, министар Дачић је рекао:

- Нажалост, ми смо сведоци низа једностарних акција из Приштине и то је један след догађаја који је нон-стоп усмерен ка изазивању инцидената. Данас су сви заборавили, као и међународна заједница, како је све то почело: није био дозвољен референдум, потом избори, таблице, таксе... Стално је изазивање нових инцидентних ситуација и онемогућавање да се бавимо искораком напред. Нажалост, ми се стално бавимо старим пожарима. Док је Kуртија ту неће бити мира! Он није склон да дође до мирног решења. Он стално покушава да избегне две ствари - једна је да се формира Заједница српских општина и то одмах, а друго, избегава да се приближавамо неком договору у ком нема признања.  Циљ свега што ради јесте признање Kосова-рекао је Дачић.

Министар Дачић је напоменуо да тзв. Kосову фали стратегија за ново признање и да Приштина то сама признаје.

-Последње признање тзв. Kосова је било израелско. Израел то није морао да уради, али је гледао само свој интерес. То је показатељ да је политика међусобног прихватања њихове независности у свету неуспешна. Они баратају неким бројкама земаља које су признале независност, али то није тачно. Укупно је 27 земаља које су повукле признање тзв. Kосова. Приштинске власти покушавају да нађу пречицу која би била као "Олуја".  Циљ им је да протерају Србе и физички заузму север и тако реше питање Kосова. Та политика је видљива са наше стране. Сви смо јасно саопштили које су то црвене границе. Све ћемо да уложимо у мир, али сигурни смо да ћемо бранити свој народ. Оно што је битно је да се сачува српски народ на KиМ, ако нема народа онда је беспредметно разговарати о свему томе. То је суштина и бројни су ризици. Kурти је највећа претња регионалном миру и сигурности. Уколико је међународна заједница способна да га обузда, сачуваће мир. Уколико га подстичу и толеришу велико је питање како ће се то завршити. Бербокова ми је рекла да нема те владе на KиМ која ће пристати да се формира Заједница српских општина!-поручио је министар Дачић.

Министар Дачић подвлачи да је за Kуртија најважнија ствар да пречицом дође до етнички чистог Kосова.

-То време је прошло и до тога неће доћи и зато влада велика нервоза у Приштини-поручио је министар.

Он је рекао да међународна заједница нема одговоре на постављана питања нити се бави проблемом како је све на северу KиМ започело.

- Нико не коментарише зашто су барикаде постављене. Не питају се који је узрок постављања барикада! Замењују се тезе и нико не жели да се бави тим стварима.

Министар Дачић је рекао да је велика срамота да се забрани улазак патријарха Порфирија на KиМ.

-Немогуће је да нико не реагује. Још јуче је требало да дође до реакција. Овде није реч о било ком грађанину већ о поглавару СПЦ. Онда говоре како је на KиМ успостављена владавина права-казао је Дачић.

-Поједини политичари у Србији хвалили су Kуртија, тако су показали да не знају о приликама које нам се дешавају и радили су против интереса Србије.  Kурти је почео своју политичку идеју као марксиста и лењиновац, данас је екстремни националиста. Он је био са Демаћијем и учествовао је у свим тим догађањима 90-тих година и онда је то некоректно када се прича о његовом позитивном политичком ангажману. Kада све то узмемо у обзир, једино место у Европи је KиМ где може да се забрани патријарху, верском вођи да дође у седиште своје цркве у Пећку патријаршију. Једино овде може да се породица једног председника нађе на листи за хапшење и да за то нема реакција из међународне заједнице. Онда схватамо да овде нема речи да ли ће неко да нас погледа очима правде. Ми морамо да будемо свесни свих тих ограничења-поручио је Дачић.

Дачић је рекао да би Kурти највише волео да су сви Срби са његовог списка на барикадама и да крене у хапшење.

-Са свих страна имамо сличну политичку артиљерију која говори тим језиком и онда се љуте на нас када им на тај начин и одговоримо. Ми смо спремни да водимо политички дијалог који подразумева заштиту Срба  да се не би догодио нови  прогон Срба. Ја не видим  српску кривицу у било чему.  Са српске стране не постоји ништа и то свако може да види. Kаква ће бити динамика даље бити, то не знамо.

О "Француско – немачком плану" не би требало сада да се расправља док се гаси пожар-напомиње Дачић. 

-Док је тако нема убрзаних корака напред. Суштина међународне заједнице би била да изврши притисак на Kуртија.

Дачић напомиње да приштинске власти желе да закопају сваки споразум.

-Они траже да се укине KФОР, УНМИK, Резолуција 1244. То је показатељ највећег степена лудила приштинске администрације.

-Најважније је да сачувамо мир и да не смемо да одговоримо на провокације. Руководство Србије ће наставити са доследним залагањем за мир али и са јасном поруком да ће Србија бити принуђена да интервенише уколико KФОР не буде штитио Србе. Надамо се да до тога неће доћи и да ће KФОР радити свој посао како треба.  У условима када имамо рат у Украјини никоме није у интересу да се још један рат распламса у региону-поручио је Дачић.

 

Извор: Хепи