Ђурић: Србија у УН организовала дипломатску акцију без преседана

27. мај 2024.
Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је да је, у борби против усвајања Резолуције о Сребреници, Србија у Уједињеним нацијама организовала дипломатску акцију без преседана, коју је предводио председник Александар Вучић као покретачки дух, и да је у њој учествовало цело Министарство спољних послова, као и читав државни систем Србије.

Министар Ђурић је, гостујући на ТВ Хепи, истакао да се, поред спречавања ове непријатељске резолуције, додатна корист самог гласања о Резолуцији на Генералној скупштини УН односи и на тему Косова и Метохије. То што је Србија, како је прецизирао, успела да приволи на своју страну 107 земаља на тако тешкој теми као што је геноцид, представља сигнал онима који би можда покушали да угурају Приштину у УН да ће се суочити са озбиљним и енергичним отпором.

Ђурић је такође оценио да је протекло гласање важно и због економије, али и због тога што ће сви убудуће морати да два пута размисле пре него што крену против Србије.

„Подигли смо профил Србије у међународној заједници, освежили и оснажили контакте са многим различитим земљама, и малим и острвским земљама. Нама је свака земља важна –сваку земљу третирамо са уважавањем и поштовањем, и стварамо круг пријатеља Србије који је драгоцен за нас и за тему Сребренице, и за тему Косова и Метохије, али и за економске теме“, указао је министар.

С тим у вези, он је подсетио на чињеницу да је 27 држава повукло признање једнострано проглашене независности такозваног Косова у претходних неколико година.

„Тврдили су да имају и 116, и 117, а највише су имали 112 земаља. Сада је то смањено на 82 државе, што је мање од половине земаља чланица у УН“, казао је шеф српске дипломатије.

Говорећи о самом процесу гласања и понашању коспонзора пре коначног гласања, Ђурић је потврдио да су поједини заговорници Резолуције покушали да обману државе чланице пред гласање – између осталог, и лажном причом да ће Србија гласати за Резолуцију или да ће макар бити уздржана, као и да „изводи циркус“ за унутрашњу потребу.

„Истина је сасвим различита од тога. Ми смо ишли и буквално куцали на врата сваке државе чланице УН, чак и коспонзора резолуције, и на крају смо имали ситуацију да је било неколико коспонзора који нису гласали за резолуцију. То вам говори колики је био притисак на поједине земље да подрже нешто о чему заправо нису знали много“, подвукао је министар.

Министар Ђурић је нагласио и да ће Србија наставити да се понаша одговорно и да ће се борити да придобија нове пријатеље и савезнике, како на европском, тако и на сваком другом континенту.

„Имамо невероватну мрежу пријатељстава са земљама чланицама Покрета несврстаних. Наш задатак је да створимо од тога компаративну предност, што ће да користи не само Србији, већ и региону и ЕУ", закључио је Ђурић.