Дачић: Захвалност Алжиру јер не признаје једнострано проглашену независност КиМ

21. јун 2023.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас са алжирским министром спољних послова и националне заједнице у иностранству, Ахмедом Атафом, и изразио захвалност Алжиру када је реч о територијалном интегритету и суверенитету наше државе.

"Алжир није признао једнострано проглашену независност Косова и Метохије. Алжир је поштовалац принципа заштите граница, односно територијаног интегритета земаља и ми смо ту заиста захвални. Исто тако, нама је од великог значаја то што је Алжир изабран за несталну чланицу Савета безбедности УН и веома је битно да у Савету безбедности имамо нашег пријатеља за члана," изјавио је министар Дачић.

Министар Дачић је истакао битност вишедеценијског пријатељства и дипломатских односа који су успостављени са Алжиром пре 61 годину.

 "Ми смо веома заинтересовани за даљи развој наших билатералних односа и у том погледу је веома битно да се реализују посете двојице председника, нашег председника Вучића Алжиру и алжирског председника Србији. Исто тако, договорили смо се да и ја дођем у посету до краја године," казао је Дачић.

"Пошто сам последњи пут био у Алжиру пре девет година, а мешовити комитет за сарадњу између Алжира и Србије се поново активира, на место копредседавајућег са наше стране Влада Србије именовала је министарку пољопривреде Јелену Танасковић, и у том погледу је заиста битно да тај комитет направи једну мапу пута како да се ојача сарадња у разним областима," изјавио је министар Дачић.

Он је истакао да Србија у економији са Алжиром има око 200 милиона долара спољнотрговинску размену и она свакако може да буде много већа и да су потенцијали велики и у различитим областима, укључујући и одбрану, културу, просвету, спорт.