Дачић са директорком Унеска о очувању културне баштине Србије

20. апр 2023.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић састао се данас са генералном директорком Унеска Одри Азуле, са којом је разговарао о очувању културне баштине Србије и продубљивању сарадње.

Он је после састанка са генералном директорком Унеска изјавио да је замолио ту организацију да посебну пажњу посвети културној баштини на Косову и Метохији.

"Припрема се и Скупштина Унеска у новембру. За нас је битно да, имајући у виду наше ставове о КиМ, за сада нема пријаве Косова за чланство у Унеску, али то не значи да тога неће можда бити. За нас је добро што је то светска организација, не европска где већина земаља признаје Косово. Мислим да готово да не постоје никакве шансе да Косово добије потврду пријема за чланство," рекао је Дачић.

Дачић је истакао и да Србија придаје велики значај нашем чланству у Унеску, као и да је то важно због очувања културне баштине, посебно на Косову и Метохији.

Рекао је да се ти објекти налазе на Листи културне баштине у опасности.

Министар Дачић је навео и да Србија има активну улогу зато што је наша амбасадорка при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили уједно и председавајућа Извршног Савета Унеска и да блиско сарађује са генералном директорком Азуле.

Дачић је Азуле пренео позив председника Србије Александра Вучића да дође поново у Србију, а једна од тема састанка са генералном директорком Унеска је била и геополитичка ситуација, као и околности у којима та организација тренутно функционише.

Извор: Танјуг/Унеско/Christelle Alix