Дачић са Дендијасом: Грчка остаје посвећена територијалном интегритету Србије

19. дец 2022.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је у разговору са грчким колегом Никосом Дендијасом потврђено да Грчка остаје посвећена подршци територијалног интегритета Србије и захвалио што та земља подржава Србију и на путу европских интергација.

Дачић је после састанка са Дендијасом на конференцији за новинаре рекао да је грчког министра спољних послова упознао са ситуацијом на Косову и Метохији и о томе да албанска страна не поштује Бриселски споразум. 

"Интерес Србије је да се сачува мир у региону и да се спрече сви могући инциденти, да будемо фактор мира и стабилности у региону", рекао је српски министар спољних послова.  

Денијас је рекао да је у разговору са Дачићем поновио став Грчке о  Косову.

"Настављамо са подршком дијалогу између Београда и Приштине како би се постигло правно-обавезујуће решење. Споразуми који су потписани у прошлости су важни и морамо да инсистирамо да се поштују. Ово што сам рекао поновићу и у Приштини", рекао је грчки министар.  

Он је истакао да је сарадња, не само између министара и влада две земље већ и председника Александра Вучића и премијера Киријакоса Мисцотакиса кључна за стабилност региона. 

"Грчка је посвећена даљем јачању стратешких веза са Србијом у свим областима", поручио је грчки министар. 

Дендијас је истакао да се Грчка  залаже за европске интеграције Србије и Западног Балкана и додао да верује да је Србија интегрални део Европе, а Европска унија место где Србија припада. 

"Желимо да видимо да Србија наставља своје реформе у фундаменталним областима у складу са европском агендом, а ми ћемо помоћи колико будемо могли", истакао је Дендијас.  

Дачић је навео да пријатељство Грчке и Србије има дугу традицију и захвалио се грачком колеги на посети.  

"Позвао сам министра Дендијаса да буде наш гост данас на Светог Николу да се упозна са српким обичајима и традицијом и институтом славе који за српски народ значи не само веру, већ и опстанак за време турске окупације, а то је и министров имендан", рекао је Дачић.  

Он је рекао и да ће заједно са грчким гостом отићи на славу код председника Србије Алаксандра Вучића.  

Навео је да су двојица министара разговарали заједно и са кошаркашким тренером Жељком Обрадовићем, за кога је казао да је још једна спона Србије и Грчке, као и острво Крф које у српској историји има посебно место.  

Дачић је истакао да очекује да после новогодишних и божићних празника интензовирати сарадњу, те да ће бити разних састанака на билетарлном нивоу између Грчке и Србије.  

Српски министар је навео да је грчком колеги у знак пажње поклонио икону Светог Николе.

Дендијас је захвалио српском колеги на поклону и истакао да му је посебна част што ће бити гост на слави српског председника Вучића, али да је то част и за цео грчки народ и премијера Мицотакиса.  

Пренео је да су два министра разговарала о блиским везама Србије и Грчке и захвалио Дачићу што увек спомиње Крф, које је његово родно острво, те позвао српског министра да се следећи пут сретну на том острву.  

Навео је да је са српским колегом разговао и о томе како може да се прошири регионална сарадња , као и о организацији два трилатерална састанка, од којих је један између Грчке, Србије и Северне Македоније, а други између Грчке, Србије и  Албаније.  

"Наши билатерални односи се баве различитом питањима-енергетиком, комуникацијама, трговином, туризмом, обновљивим изворима енергије. Постоји много области у којима можемо да сарађујемо и имамо вољу да побољшамо наше односе", истакао је Дендијас.  

Додао је да да ово није мирно време у свету, али и да ће Грчка наставити да брани свој суверенитет.

Он је захвалио Дачићу на његовој ранијој изјави у Атини и на томе што се Србија залаже за поштовање територијалног интегритета и суверенитета Грчке. 

Извор: Танјуг

Фото: МСП