Дачић: Приштина самит у Подгорици искористила искључиво да говори против Србије

27. јун 2023.
Министар спољних послова Ивица Дачић, који је данас у Подгорици учествовао на Самиту процеса сарадње у југоисточној Европи, изјавио је да је председница привремених приштинских институција Вјоса Османи током састанка све време говорила против Србије и српског народа.

"Све време је говорила искључиво против Србије, против нашег народа, говорећи лажи и искривљене ствари везане за ствари које смо већ договорили у преговарачком процесу у протеклих десетак година. Сами себи постављате питање ‘да ли сви заиста желе сарадњу или не’?”, рекао је Дачић.

Дачић је истакао да је у Подгорицу дошао у име председника Србије Александра Вучића.

О декларацији која је на самиту усвојена, каже министар, није се превише разговарало, али су шефови делегација имали прилику да кажу шта мисле, који су највећи проблеми региона.

"Ја сам ову прилику искористио да још једном подсетим на све оно што Приштина ради. Да подсетим да смо пре 10 година потписали Бриселски споразум, где је дефинисано оснивање ЗСО, да до тога није дошло. Рекао сам и да имамо ескалацију проблема и да је дошло до ескалације на самом северу Косова," навео је Дачић.

Шеф српске дипломатије је подсетио на хапшење Срба на северу КиМ, рањавања, блокаду робе српског порекла и на крају се осврнуо на постављање албанских градоначелника у средине где живе искључиво Срби.

Дачић наглашава да сада више нико не говори о формирању ЗСО.

"Данашње изјаве Вјосе Османи се разликују од оцена свих међународних фактора о позицији Приштине. Вашингтон, Брисел и многи међународни центри критикују Приштину и траже да повуче одређене потезе ради деескалације проблема", казао је Дачић.

Министар је истакао да се од Приштине очекује да повуче полицију и нелегитимне градоначелнике како би се дијалог наставио.

"Приштина сада напада и европске и америчке преговараче да иду на руку Србији. У Подгорици сам поновио: наше опредељење је мирно решење, наставак дијалога, чланство у ЕУ, али и веома истрајна заштита територијалног интегритета и суверенитета, а самим тим и протекција нашег народа на КиМ," рекао је Дачић.

На изјаве Вјосе Османи, како наводи, нико од присутних у Вили Горица није реаговао.

"Куртијеве, Гервалине и изјаве Вјосе Османи остају без било какве реакције, чак наилазе на негодовање оних који присуствују различитим састанцима. Људи желе да се прича о нормализацији, не о даљем заоштравању и ескалацији", закључио је Дачић.

Извор/Фото: Танјуг