Дачић: Односи са Шпанијом одлични, радићемо на унапређењу економске сарадње

13. апр 2023.
Односи Србије и Шпаније су одлични, пријатељски и у успону, а нови замах су им дале прошлогодишња посета Србији председника шпанске владе Педра Санчеза и председника Србије Александра Вучића Мадриду, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у Београду након разговора са шпанским министром спољних послова Хосеом Мануелом Албаресом.

„Ми смо захвални Шпанији на чврстом ставу који је нама од велике помоћи када је реч о принципима очувања суверенитета и интегритета, јер ми када говоримо о Косову и Метохији не говоримо само са становишта наших интереса, него и са становишта поштовања универзалних принципа међународног права,“ рекао је Дачић.

Истакао је да је за Србију од изузетног значаја овакав став Шпаније, а да и Србија подржава интрегритет и суверенитет Шпаније везано за разне сепаратистичке идеје и покрете који такође покушавају да једностраним актима остваре своје циљеве.

„Битно нам је и да радимо на унапређењу економских односа и наша спољнотрговинска размена је достигла скоро милијарду и по евра и ми треба да наставимо да ту сарадњу и даље развијамо и унапређујемо,“ рекао је Дачић.

Као позитиван пример сарадње навео је Институт Сервантес, који у Србији ради скоро 20 година. „Радујемо се шпанском председавању Европском унијом од јула“, рекао је Дачић и у шали додао да Шпанији желимо сваки успех, осим када њихови спортски тимови играју против наших.

Министар спољних послова Шпаније Хосе Мануел Албарес је оценио да су разговори са Дачићем били пријатељски и навео да су главне теме разговора биле билатерални односи две земље, дијалог Београда и Приштине, као и како приближити западни Балкан Европској унији.

Додао је да овај регион може рачунати на Шпанију за време њеног председавања Европском унијом. „Посету региону сам почео посетом Србији јер је она наш важан партнер, будући да је наша спољнотрговинска размена премашила милијарду евра. Желимо да наше фирме буду присутније у Србији,“ истакао је он.

Посебно је нагласио важност рада Института Сервантес у Београду, једином те врсте на Балкану, који игра важну улогу у културној размени и потпомаже већем учењу шпанског језика.

„За два месеца председаваћемо Европском унијом и правимо листу приоритета, пре свега у јачању економије и економске сарадње. Разговарам са европским колегама да у следећем семестру организујемо министарски састанак да ми из Европске уније боље упознамо западни Балкан и да имамо добар дијалог,“ навео је Албарес.

Додао је да је желео да чује и став Србије о нападу Русије на Украјину и да ће о томе и о жељи да две земље раде заједно на бази пријатељства и проширивању веза у свим областима разговарати и са председником Србије Александром Вучићем. Навео је и да је јуче потписаним меморандумом Шпанија обећала да ће подржавати Србију у њеним европским аспирацијама.

Извор/Фото: Танјуг