Билатералне политичке консултације Србије и Шведске из области безбедносне политике

14. мај 2024.
Билатералне политичке консултације из области безбедносне политике између Министарстава спољних послова Републике Србије и Краљевине Шведске одржане су данас у Стокхолму.

Током разговора, у оквиру редовног дијалога, размотрена је геополитичка ситуација и актуелни изазови за европску безбедност.

Стране су размениле мишљења о актуелној ситуацији у региону Западног Балкана, са фокусом на безбедност и положај Срба на Косову и Метохији. 

Разговарано је и о партнерској сарадњи Републике Србије са НАТО, у контексту недавног приступања Краљевине Шведске у пуноправно чланство у Алијанси. 

Размењена су мишљења и искуства у спровођењу безбедносне и одбрамбене политике ЕУ, са акцентом на учешћу у мировним мисијама и опарацијама, као и савремени глобални безбедносни изазови, међу којима су енергетска безбедност, тероризам, сајбер безбедност и хибридне претње. 

Делегацију Републике Србије предводио је амбасадор Игор Кужелка, в.д помоћника министра за безбедносну политику, док је на челу делегације Краљевине Шведске амбасадор Јохан Фрисел, заменик генералног директора и шеф Департмана за безбедносну политику у Министарству спољних послова Шведске.

У оквиру консултација одржан је и састанак са представницима Департамана за разоружање, непролиферацију и контролу извоза Министарства спољних послова Краљевине Шведске, на коме је истакнута посвећеност Србије и Шведске међународним споразумима о контроли наоружања и непролиферацији оружја за масовно уништење, те спремност за наставак дијалога по овим питањима.

Такође, реализована је и посета Међународном институту за истраживање мира у Стокхолму (SIPRI), где су у дијалогу са директором Деном Смитом и истраживачима Института размењена мишљења на тему заједничке спољне и безбедносне политике ЕУ, учешћа Србије у међународним мисијама и операцијама, као и актуелним питањима глобалне безбедности.