Захвалност Бразилу на подршци у међународним организацијама

06. мај 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас са новоименованим амбасадором Бразила Жозеом Мауром да Фонсеком Коутом.

Селаковић је констатовао да наше билатералне односе карактерише висок степен разумевања и подршке по најважнијим питањима, поручивши да је Србија посвећена унапређењу укупних односа са Бразилом.

Министар је указао да је потребно интензивирати политички дијалог на високом и највишем нивоу, упутивши позив министру спољних послова Карлосу Алберту Франку Франси да посети Србију. Такође, истакао је значај редовног дијалога два министарства спољних послова, изневши нашу спремност да током ове године организујемо билатералне политичке консултације у Београду.

Шеф српске дипломатије захвалио је на принципијелној позицији Бразила по питању КиМ, залагању за доследно поштовање међународног права и пуну примену правно-обавезујућих међународних докумената.

Селаковић је посебно издвојио подршку коју нам ова земља пружа у УН, истакавши значај тога што је на недавној седници Савета безбедности УН о УНМИК-у, бразилска делегација постизање мира и стабилности у нашој јужној покрајини довела у везу са пуном применом Резолуције СБ УН 1244.  

Министар је додао да је за Србију веома важно што је Бразил на седници апеловао и на потпуну примену Бриселског споразума.

Селаковић је са саговорником размотрио нашу економску сарадњу, која је у овоме тренутку знатно испод потенцијала две земље и не прати постојећи висок ниво политичких односа Србије и Бразила.