Веома добри и стабилни односи Србије и Свете Столице

30. јун 2022.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је у опроштајну посету апостолског нунција надбискупа Лућана Суријанија.

Изразивши задовољство веома добрим и стабилним односима Србије и Свете Столице, Селаковић је истакао да је наша земља јасно опредељена за неговање и унапређивање таквих односа, с посебним акцентом на одржавање редовног политичког дијалога на свим нивоима.

Министар је захвалио на принципијелној позицији Свете Столице по питању непризнавања тзв. „Косова“, а овом приликом је информисао саговорника о ситуацији на терену и стању дијалога Београда и Приштине, поновивши нашу посвећеност дијалогу у циљу решавања отворених питања и постизања одрживог решења.

Такође, министар је изразио искрену захвалност Светој Столици и папи Франциску на подршци европским интеграцијама Србије и држава западног Балкана, посебно на залагању за бржи процес пријема у ЕУ и охрабривању држава чланица да помогну и подрже тај процес.

Шеф српске дипломатије истакао је опредељеност Србије за складне регионалне односе, изразивши уверење да ће иницијатива „Отворени Балкан“ у будућности доносити све више плодова и користи земљама учесницама.

Селаковић је захвалио Суријанију на успешном мандату, пожелевши му много успеха у обављању наредне дужности - апостолског нунција у Бугарској и Северној Македонији.