Sizdibekov_Selakovich

Србија опредељена за унапређење и продубљивање сарадње с Казахстаном

22. феб 2021.
Министар спољних послова Републике Србије Никола Селаковић састао се данас са амбасадором Казахстана у Србији Габитом Сиздикбековим.

Министар Селаковић констатовао је да су односи Србије и Казахстана традиционално добри и пријатељски, као и да је Србија чврсто опредељена за даље унапређење и продубљивање билатералне сарадње.

Шеф српске дипломатије поручио је да се Србија залаже за интензивирање политичког дијалога на свим нивоима са Казахстаном, и додао да ће додатни подстицај сарадњи дати и посета министра иностраних послова Мухтара Тилеубердија, која је посебно значајна обзиром да се ове године обележава 25 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Селаковић је захвалио на ставу и позицији Казахстана о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршци Србији у међународним организацијама.

Министар је оценио да ниво економске сарадње не одговара потенцијалима две земље и нагласио да је потребно јачати укупне односе у бројним областима као што су пољопривреда, фармација, грађевинарство, транспорт, инвестиције, наменска индустрија, туризам. Истакао је и да би за даље унапређење билатералних односа значајно било и успостављање директне авио-линије на релацији Београд-Нурсултан.

Овом приликом, шеф српске дипломатије позвао је и казахстанске привреднике да се упознају са потенцијалима наше привреде и инвестирају у Србији.