Селаковић: Стратешко партнерство Србије и Азербејџана засновано на међусобном разумевању  

25. јул 2021.
Министар спољних послова Србије Никола Селаковић тродневну посету Азербејџану започео је састанком са председником те земље Илхамом Алијевим.

Министар Селаковић је након састанка изјавио да су у разговору потврђени одлични односи две земље које везује Споразум о стратешком партнерству, али и међусобно разумевање и заједничка посвећеност вредностима међународног правног поретка, те узајамна подршка територијалном интегритету и суверенитету.  У том смислу, шеф српске дипломатије посебно је подвукао захвалност Азербејџану на јасном ставу о непризнавању једнострано проглашене независности тзв. Косова и подршци коју нам пружа у међународним организацијама.

Министар је истакао да је са председником Азербејџана разговарано и о унапређењу економске сарадње, као и сарадњи у бројним областима попут: пољопривреде, грађевине, саобраћаја, енергетике, спорта, образовања и здравства.

Овом приликом, Селаковић је упознао председника Алијева и са резултатима бројих реформи које су од 2014. до данас спроведене у Србији, с посебним акцентом на економске резултате које је Србија постигла .

Шеф српске дипломатије је нагласио да је данас с председником Алијевим разговарао и о његовој билатералној посети Србији, која ће бити 10. октобра, дан уочи отварања скупа на високом нивоу Покрета несврстаних у Београду.  Министар је поручио да је та посета од великог значаја, будући да је реч о првој посети председника Азербејџана Србији још од 2011. године. 

Селаковић је истакао да веома ценимо то што је азербејџанска страна, као председавајући Покрету несврстаних, имала разумевања и подржала нашу иницијативу да заједнички обележимо 60. годишњицу Прве конференције Покрета несврстаних земаља и организујемо скуп у Београду 11. и 12. октобра. Подвукао је да је за Србију од посебног значаја што ће се скуп одржати у Београду, имајући у виду историјску симболику наше престонице као својеврсног „родног места“ Покрета.

Сeлаковић је рекао да је с председником Алијевим разговарао и о бројним састанцима које ће имати током посете Бакуу, о шестом заседању Међувладиног комитета за економску сарадњу, као и о пословном форуму који ће бити одржан у уторак.