Селаковић: Одлука Хрватске застрашујућа и нечувена

17. јул 2022.
Оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се забрањује приватна посета Јасеновцу председнику Србије Александра Вучића, је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невероватно да се дешава након Другог светског рата, истакао је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Он је навео да је Србија упутила ноту Амбасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.

Најавио је и да ће Влада Србије одлучити и одговарајућим противмерама.

"Влада Србије донеће одлуку о противмерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на општеприхваћеним правилима међународног јавног права“, нагласио је Селаковић на конференцији за новинаре.

Селаковић је прочитао ноту хрватског Министарства, која је Амбасади Србије у Загребу достављена 15. јула, у којој је наведено да, поводом информација из неслужбених извора о могућој посети председника Србије Александра Вучића подручју Јасеновца и Пакраца, 17. јула, приликом планирања посета страних званичника, време, природа и програм посете треба да буду предмет службене комуникације и договора обе стране.

“Чињеница да хрватска страна није службеним путем информисана о намери могуће посете Хрватској је неприхватљива”, наведено је у ноти хрватског министарства.

У њој се такође наводи и да посета високог представника стране државе спомен подручју Јасеновац не може бити приватног карактера.

“Кад се створе услове за такву посету, о којој овог пута власти Хрватске нису биле службено информисане, она ће бити договорена уобичајеним дипломатским каналима”, стоји у ноти.

На ту ноту, Министарство спољних послова Србије одговорило је нотом која је представљена отправници послова у Амбасади Хрватске у Београду, јутрос у 10 сати, а коју је она одбила да прими.

Селаковић је прочитао и ноту српског Министарства:

"Министарство спољних послова Србије је шокирано противправном, антиевропском и антицивилизацијском одлуком Министарства за спољне и европске послове Хрватске којом се, на основу арбитрарно исказане воље хрватских власти и грубо кршећи принцип слободе кретања, забрањује долазак председнику Србије у Јасеновац, на место страдања више стотина хиљада невиних жртава српске, јеврејске, ромске и других националности".

Наводи се да је намера председника Србије Александра Вучића била само да положи цвеће и запали свећу на светом месту на коме су током Другог светског рата убијене стотине хиљада Срба.

Поводом навода из хрватске ноте да је посета неприхватљива, јер нису службено информисани и посети, МСП Србије обавестило је да је председник Србије заинтересован да учини службену посету Спомен подручју Јасеновац у било ком термину, у периоду до 17. септембра.

„У дубоком уверењу да Хрватска, као и Србија, најснажније осуђује и гнуша се најодвратнијих злочина које је над српским народом извршила нацистичка НДХ током читавог периода свог постојања, а чију је кулминацију представљао систем концентрационих логора Јасеновац, МСП очекује омогућавање неометане посете председника Србије овом светом месту и у том смислу, од хрватске стране очекује да за ту прилику пружи одговарајући третман који се односи на највише стране званичнике, укључујући и све потребне безбедносне аспекте", наводи се у ноти.

Такође, подсећа се да је у претходних годину дана забележено преко 700 улазака носилаца дипломатских и службених пасоша Хрватске у Србију, без икаквих претходних службених најава, укључујући високе званичнике Хрватске, попут министра науке и образовања Радована Фукса 24. јуна, Звонка Миласа, државног секретара у Канцеларији за Хрвате изван Хрватске, 18. марта, Милана Бошњака, изасланика председника владе Хрватске, 17. децембра 2021. године.

У том смислу, МСП, како истиче, задржава право да адекватно одговори на одлуку хрватске стране.

"Оно што је за мене као грађанина, као Србина, заиста невероватно јесте да неко у полагању цвећа на место највећег стратишта српског народа у историји види хаос. Замислите тај хаос који би настао полагањем цвећа на место највећег стратишта српско народа у историји", указао је Селаковић.

Можда је, додао је, хаос у томе што би председник Србије положио цвеће на коме би се налазила трака црвено-плаво-беле боје, а не са хрватским распоредом боја на тробојци.

"Ипак је тамо убедљива већина жртава била српске националности", рекао је Селаковић.

Он је истакао и да је у потпуности сагласан са оценом премијерке Ана Брнабић, која је казала да је ово равно одлуци да неко председнику Израела забрани одлазак у Аушвиц.

Селаковић је додао да ће председник Србије у сутрашњем обраћању јавности изнети више детаља о овом случају.

 

Извор:Танјуг / фото: МСП