ППВ и МСП са министром унутрашњих послова Анголе

17. нов 2022.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се данас са министром унутрашњих послова Републике Анголе Еуженијом Сезаром Лаборињом. У делегацији министра Лабориња била је и државни секретар Министарства иностраних послова Републике Анголе Есмералда Браво Конде да Силва Мендонка.

Шеф српске дипломатије констатовао је да су билатерални односи Србије и Анголе изузетно добри, да су засновани на међусобном поштовању и уважавању и да постоји спремност да се они даље развијају разменом посета на високом и највишем нивоу.

Министар Дачић је искористио ову прилику да још једном нагласи да Србија високо цени чврсту подршку Анголе територијалном интегритету и суверенитету наше земље и потпуну посвећеност општеприхваћеним принципима међународног јавног права, коју две земље деле.

Анголски министар Лаборињо је изразио задовољство због прилике да посети Београд, родно место Покрета несврстаних земаља. Захвалио се министру Дачићу на топлом пријему и нагласио да се у Београду осећа као код куће. Министар Лаборињо посебно је истакао да ће поводом обележавања 100 година од рођења првог председника Републике Анголе свечано бити откривен споменик Агостину Нету, који ће бити постављен у истоименој улици на Новом Београду.

Обострано је исказана заинтересованост за додатно јачање економске сарадње, те сарадње у специфичним областима као што су пољопривреда, здравство, одбрана, информационе технологије и образовање.