Министар Ђурић са полазницима Бечке дипломатске академије

13. мај 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић примио је данас полазнике Бечке дипломатске академије, који бораве у студијској посети Београду.

У разговору са групом професора и студената из чак 16 земаља, министар Ђурић је представио приоритете српске спољне политике, нагласивши да пуноправно чланство у ЕУ остаје наш стратешки циљ. 

„Наш главни циљ је да у свету пренесемо поруку о суштинској промени парадигме српске политике, која се у протеклој деценији суштински окренула питањима напретка. Један од наших главних изазова биће како да променимо слику Србије у свету и улагаћемо велике напоре да Србију представимо као земљу оријентисану ка будућности и фокусирану на развој“, навео је Ђурић.

Шеф српске дипломатије је истакао и да је компаративна предност Србије то што традиционално негује блиске везе са земљама чланицама Покрета несврстаних, и да можемо да нашим европским партнерима будемо користан мост ка том делу света.

Ђурић се у предавању посебно осврнуо на питање Косова и Метохије, и гостима је детаљно образложио колико је то оно културно, историјски и идентитетски важно за Србију и српски народ.