Министар Дачић на Министарском састанку о Западном Балкану у Риму

05. феб 2024.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић учествовао је данас у Риму на Министарском састанку о Западном Балкану и том приликом се обратио присутнима.

Обраћање министра Дачића преносимо у целости:

Уважени министре Тајани,

Поштоване европске колеге,

Желео бих да се, на почетку свог обраћања, посебно захвалим Републици Италији и министру спољних послова Тајанију на организацији овог састанка. Мислим да говорим у име свих нас, са Западног Балкана, када кажем да је подршка Групе пријатеља нашем региону од великог значаја и да је веома ценимо.

Иако стално слушамо како је политика проширења приоритет Европске уније, број оних који су, попут вас, заиста искрени и посвећени у намери да подрже Западни Балкан на овом путу, није велики. Прошла је тридесет и једна година након усвајања тзв. копенхашких критеријума, двадесет и једна година након представљања Солунске агенде и више од десет година након последњег проширења Европске уније. Нажалост, било је потребно да се деси конфликт у Украјини како би проширење Европске уније добило нови импулс.

Политика проширења је у интересу Републике Србије, у интересу читавог Западног Балкана, а уверен сам и да је у интересу Европске уније и свих њених садашњих и будућих чланица.

Верујем да је, у управо у том духу, усвојен и План раста за Западни Балкан од стране Европске комисије, уз најављену финансијску помоћ у износу од 6 милијарди евра за његово спровођење. Спремни смо да озбиљно и одговорно радимо на његовој реализацији, верујући да ће ова иницијатива додатно ојачати и приближити наше економије и друштва, али и, надамо се, убрзати процес европских интеграција нашег региона.

Са друге стране, оно што тражимо јесте фер и једнак третман за све партнере са Западног Балкана у овој иницијативи и против смо било какве политизације или политичког условљавања учешћа.

Даме и господо,

Ништа није савршено па ни Европска унија. Међутим, са свим својим врлинама и манама, кризама и успесима, сложићемо се да Европска унија ипак представља најуспешнију политику мира, стабилности и економског развоја на свету. Стога ће и помирење партнера на Балкану, као и брзина економског развоја нашег региона, зависити, између осталог, и од спремности Европске уније да прими будуће чланице.

Република Србија себе види као будућу чланицу Европске уније. То је приоритетни циљ наше спољне политике и потпуно смо посвећени испуњењу тог циља. Знамо да су реформе кључ успеха европских интеграција и не тражимо да наше „домаће задатке“ ради неко уместо нас. Нити су унутрашње реформе саме по себи циљ нити их ми спроводимо због неког другог, већ да бисмо своју земљу учинили бољим местом за живот. Оно што очекујемо то је да Европска унија са више поверења и мање предрасуда - одлучније спроведе политику проширења према Западном Балкану и Републици Србији.

Морам да истакнем да нисмо задовољни што процес европских интеграција Републике Србије толико дуго траје јер не постоји ниједан објективни разлог за његово одлагање. Одуговлачење и успоравање овог процеса негативно утичу на политичке и економске токове у региону. Нама, баш као и Европској унији, треба стабилност и предвидљивост.

Подсећам да је Европска комисија, у случају Републике Србије, већ трећу годину заредом предложила отварење Кластера 3 -  Конкуренција и инклузивни раст – али се то, нажалост, још увек не дешава. Ово издвајам јер је управо реч о питању које је од значаја за економску интеграцију и које не треба политизовати.

Уважени министри,

Република Србија, поштено говорећи, данас стагнира у својим европским интеграцијама због питања усклађености своје спољне политике са Европском унијом и то у највећем делу због питања нашег односа према рату у Украјини. Ја морам поново да истакнем да у овом сукобу, Република Србија није неутрална. Подржавамо напоре Европске уније, као и свих других међународних фактора за изналажење мирног решења конфликта у Украјини.

Такође, често нам се пребацује да усклађеност Републике Србије са декларацијама Европске уније није на нивоу од 100%. Поновићу још једном - европске интеграције јесу наш стратешки циљ и интерес, али нису и једини. У политици је, као и у животу, најтеже ускладити различите циљеве и ми не можемо себи дозволити луксуз да зарад једног циља угрозимо све остале.

Уосталом, наша обавеза је да своју спољну и безбедносну политику постепено усклађујемо са политикама Европске уније и, судећи по актуелном проценту усаглашавања од око 65%, рекао бих да то и чинимо.

Поштоване европске колеге,

Свесни смо да Европска унија од Београда очекује и конструктивно ангажовање у Дијалогу са Приштином. Било би нормално да се исто очекује и од Приштине. И више је него јасно да је Београд тај који је конструктиван, али то, нажалост, није довољно за успех овог процеса. Неопходно је да и друга страна поступа на исти начин.

Како било ко у Европској унији може да очекује успех Дијалога у којем Приштина упорно одбија да испуни своје давно преузете обавезе? Како је уопште могуће да се Приштини толерише потпуно игнорисање Споразума чији је сама Европска унија гарант? На ова питања немамо одговор  - већ дуже од деценију.

Поред тога, Приштина упорно и континуирано својим једностраним потезима, озбиљно дестабилизује ситуацију и угрожава основна права, безбедност и опстанак Срба у нашој јужној Покрајини. О томе сведочи и последњи потез о укидању динара на Косову и Метохији што, не само да нас забрињава, већ доводи у питање опстанак Срба на Косову и Метохији, али и сам процес Дијалога. Зато је потпуно несхватљиво што је једина реакција међународне заједнице  – апел да се одлуке овог типа само одложе, не улазећи у то да ли су оне у складу са свим до сада постигнутим договорима и какве ће последице имати на животе људи.

Колеге, Срби се подвргавају неподношљивим условима живота. Стога није јасно како је могуће да се апелује само на одлагање одлуке чији је циљ - прогон једног народа са његових вековних огњишта.

Надам се да ће читава међународна заједница истински схватити озбиљност тренутне ситуације. Ми ћемо учинити све да заштитимо наш народ на Косову и Метохији, а надам се и уз вашу подршку.

Даме и господо,

Наша посвећеност и спремност да питање Косова и Метохије решавамо мирним путем - одраз је наше снаге а не слабости, како неки то покушавају да представе. Република Србија је опредељена за мир.

Желим да верујем да су посвећеност миру, решавање свих питања кроз дијалог, као и проналажење начина за стабилнију и просперитнију будућност свих грађана Европе - управо циљ којем тежимо сви ми - који данас седимо за овим столом.

Само уједињена Европа може остварити овај циљ.

Немамо времена за губљење.

Хвала на пажњи.