Ђурић са студентима - полазницима „Pupin Fellowship“ програма

18. јун 2024.
Министар спољних послова Марко Ђурић данас је примио у посету учеснике „Pupin Fellowship“ програма, који сваке године похађа 15 студената међународних односа и политичких наука из Србије и САД.

Том приликом, министар Ђурић је гостима пожелео добродошлицу у Министарство спољних послова, указавши да ће можда неки од њих своје место и амбицију пронаћи управо у оквиру ове институције.

Говорећи о раду „Пупин иницијативе“, Ђурић је рекао да, захваљујући сопственој иницијативи и ентузијазму младих људи који чине ову организацију, она даје велики допринос развоју и унапређењу српско-америчких односа, али и укупном друштвеном повезивању.

Ђурић је представио рад Министарства спољних послова, и нагласио да у наредном периоду министарство очекују велики задаци, посебно када је реч о јачању људских капацитета, али и у смислу спровођења спољне политике Србије. Истакао је да српска дипломатија има традицију дугу више од 830 година, која пред нас поставља високе критеријуме изградње будућих младих генерација дипломата, али и самог јачања министарства као институције.

Један од главних циљева у наредном периоду, према речима шефа српске дипломатије, биће и боље позиционирање Србије, али и јачање улоге српске заједнице у САД. Оценио је да Србија има много тога позитивног да покаже и понуди људима у САД, али да они прво морају о томе да буду информисани. Управо ту је вредност и значај младих људи и организација, као што је „Пупин иницијатива“, јер помажу држави, тако што ће бити мост који повезује два народа, навео је министар.

Србија је, сматра Ђурић, земља која је у последњих десет година удвостручила свој БДП, изградила нове ауто-путеве и саобраћајнице, оснажила своју економију, и захваљујући чему су данас у нашој земљи присутне неке од највећих америчких компанија. Према речима министра, САД су трговински партнер број један за Србију у домену услуга, али Србија бележи суфицит у извозу својих услуга на америчко тржиште. О таквим облицима сарадње, али и томе шта Србија може да понуди од културног и другог садржаја, јесте нешто о чему треба да говоримо људима који живе у САД, како би се упознали са правом сликом наше земље, закључио је министар Ђурић.

Током шест месеци трајања „Pupin Fellowship“ програма, полазници имају прилику да се кроз практичан рад, предавања, посете и истраживања ближе упознају са српско-америчким односима и радом „Пупин иницијативе“.