Челично пријатељство и дубоко поверење Србије и Кине

30. мај 2024.
Министар спољних послова Републике Србије Марко Ђурић састао се данас са амбасадором Народне Републике Кине Ли Мингом, и том приликом обострано је потврђено челично пријатељство и дубоко поверење наших држава и народа.

Србија је поносна на изванредне билатералне односе са Кином, који су, како је подвукао министар Ђурић, резултат посебно блиских личних односа председника Александра Вучића и председника Сија Ђинпинга, нарочито афирмисаних током недавне историјске посете кинеског шефа државе нашој земљи.

У том смислу је, према Ђурићевим речима, од изузетног значаја Заједничка изјава о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери, којом је у српско-кинеским односима отворено једно ново поглавље.

Шеф српске дипломатије пренео је искрену захвалност Србије нашим кинеским пријатељима на принципијелној и непоколебљивој подршци нашем територијалном интегритету и суверенитету, која је од непроцењиве важности за Србију у међународној арени.

Поред изузетно садржајног политичког дијалога на високом и највишем нивоу, Ђурић је истакао да наше две земље имају веома плодну сарадњу и на економском, инфраструктурном и културном плану.

Указавши да је Кина, трећу годину заредом, несумњиво највећи појединачни страни инвеститор у Србији, као и један од наших водећих спољнотрговинских партнера и извозних дестинација, министар је са задовољством констатовао да је Кина последњих година препозната као један од важних покретача економског развоја Србије као целине, али и појединачних региона.