Дачић: „Уједињене нације не прихватају нарушавање имунитета припадницима УНМИК-а“

11. јун 2019.
"Седница Савета безбедности о КиМ је протекла у знаку најновијег инцидента, односно, напада безбедносних снага Косова на север КиМ. Као што се и очекивало, највеће интересовање било је у вези хапшења и питања имунитета припадника УНМИК-а.

Без обзира на политичке разлике, све чланице СБ УН-а, укључујући и генералног секретара најоштрије су осудиле нарушавање имунитета припадника УНМИК-а.

Многе земље су још једном истакле да је препрека за наставак дијалога укидање такси и веома јасно су тражиле да их Приштина одмах укине.

Следећа седница ће бити у октобру. На данашњој седници сам јасно позвао међународну заједницу, чланице СБ и КФОР да обављају свој посао у складу са Резолуцијом 1244.

Поделио сам информације које ми имамо - да Приштина припрема напад на север Косова и да КФОР мора да дефинише став да ли хоће или не да брани Србе. Уколико неће, то поставља нову политичку и безбедносну ситуацију и ствара велике проблеме и тај „ратни пожар" може да захвати цео регион. Надам се да до тога неће доћи.

Србија је спремна да настави дијалог и уколико таксе буду укинуте тај дијалог ћемо наставити што пре.

Генерални секретар УН-а је потпуно информисан о ситуацији. И сам је истакао да је присуство Мисије УН-а на КиМ доказ да ствари нису решене, а да би Косово највише волело да их тамо нема, као и да им је циљ да их отерају одатле.

Питање односа према припадницима УНМИК-а, пребијање, малтретирање и непоштовање одлуке о имунитету је нешто што Уједињене нације не прихватају" истакао је шеф српске дипломатије након јучерашње седнице Савета безбедности и састанка са генералним секретаром УН-а.