Дачић: „Присуство на инаугурацији новог председника Панаме схваћено као знак да Србија жели да се врати у овај регион“

02. јул 2019.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић представљао је Републику Србију на церемонији полагања заклетве и преузимања функције новог председника Панаме Лаурентина Кортиса Коена.

„Моје присуство на инаугурацији новог председника Панаме је схваћено као знак да Србија жели да се врати у овај регион. Ово је после дугог низа година наша прва званична посета и током ње сам разговарао са новим председником, новом потпредседницом, старом министарком спољних послова и новим министром спољних послова.

Подсетићу да је Панама центар за лобирање од стране Косова. Овде се налази амбасада Косова и одавде покривају остале земље Латинске Америке које су признале Косово.

Разговарао сам веома важним људима из разних земаља који су били присутни на инаугурацији. Разговарао сам са министром финансија САД-а, шпанским краљем и министром спољних послова Шпаније. Шпанског краља сам подсетио да би веома волели да он дође у посету Србији.

Такође, разговарао сам и са кинеским министром пољопривреде, који је недавно био и у Србији. Честитао сам му на избору за генералног директора Светске организације за храну, где је победио француског кандидата кога је подржавала цела ЕУ.
Сви саговорници у Панами су изразили велико задовољство због мог присуства овде, a то је и показатељ да Панама жели да ми будемо овде присутни. Разговарао сам и о темама које су нама најбитније - а то је питање територијалног интегритета, односно Косова.

Ако укључим састанке које сам имао у Колумбији на заседању Организације америчких држава и ове у Панами укупно сам имао 30 билатералних састанака и то је од веома велике важности.

Сутра идем у једнодневну посету Републици Перу. Перу је признао Косово али има статус замрзнутог признања, односно од 2015. и гласања за Унеско и они не гласају за пријем Косова у међународне организације. Зато је потребно да јачамо наше билатералне односе", истакао је шеф српске дипломатије након боравка у Панами.