Дачић: Потписивање споразума са Кином историјска тековина и од велике користи

17. окт 2023.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да је потписивање Споразума о слободној трговини између Србије и Кине историјска тековина која ће бити од велике користи за наш народ у наредним деценијама.

"Данашњим догађајем ми смо заокружили све оно што је урађено у протеклих 10-11 година и заиста, ово је догађај од историјског значаја за Србију, не само са аспекта економије, већ и са аспекта наше спољнополитичке позиције", рекао је Дачић новинарима након потписивања споразума у Пекингу.

Он је нагласио да је на самом почетку данашњег састанка председника Србије Александра Вучића са његовим кинеским колегом, Си Ђинпинг нагласио да ће се Кина и Србија међусобно подржавати.

"Нама је од виталног значаја подршка Кине када је реч о нашим кључним питањима, попут територијалног интегритета и суверенитета по питању Косова и Метохије. Видело се то велико пријатељство које постоји између наша два председника и независно од тога што причамо о економији, трговини, пољопривреди, веома је важно рећи да ће Кина бити чврсто уз нас и у веома тешким међународним околностима, када је реч о нашим питањима", рекао је Дачић.

Дачић је подсетио да ће се следеће недеље у Њујорку одржати седница Савета безбедности Уједињених нација о Косову и Метохији, на којој ће највероватније присуствовати председник Вучић, и истакао да је за Србију подршка Кине, која је стална чланица тог међународног тела, од виталног значаја.

Извор/Фото: Танјуг