Дачић: Последице пандемије огледаће се и у преиспитивању улога међународних и регионалних организација

18. апр 2020.
Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић гостујући на ТВ Пинку данас изнео је политиколошку анализу кроз коју је осликао будући ток дешавања.

Kако каже једна од последица пандемије биће преиспитивање улоге међународних и регионалних организација као што су Уједињене нације, њених специјализованих организација као што је Светска здравствена организација, али и Европске уније и других регионалних организација. Напомиње да ће пандемија убрзати приближавање Народне Републике Kине позицији светског економског лидера.

Шеф српске дипломатије рекао је да ће после пандемије доћи до померања моћи на светском нивоу, као и да ће пандемија оставити економске последице и последице по свакодневни живот.

"Морамо да се организујемо да живимо са вирусом, односно док се не пронађе вакцина", рекао је Дачић.

Он је указао да су државе, уместо заједничких припрема и сарадње у борби против корона вируса, реаговале самостално, додавши да се кроз борбу против вируса врши и политизација и критика неких држава.

“Kада говоримо о Србији мислим да смо добро организовани и не постоји држава на свету која је знала да ће се ово десити, али битно је да видите да ли имате кризни менаџмент и да ли неко може да управља системом. Зато је битно јединство у земљи, а што се тиче политике, било би добро да заиста сви политичари гледају како да помогнемо људима, а не да критикују мере”, закључио је Дачић.

Нагласио је да је најважнија ствар у овој пандемији да се помогне српским грађанима да се врате у Србију.

Дачић је поновио да нема више наших грађана "заглављених" на аеродромима, али да још има оних који су се затекли у иностранству и сада треба пронаћи механизам да се врате.

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је данас да је је држава помогла да се након увођења забране летова 10.000 грађана врате у Србију, а да међу преосталима који су путем дипломатских представништава пријавили за повратак има оних који "одустану" када добију информацију да морају у карантин након што уђу у земљу.

Он је за ТВ Пинк навео да се у Аустралији налази 150 грађана који су тражили повратак, у Аустрији 326, Великој Британији 137, на Тајланду 55, у Италија 235.

Додао је да се највише њих налази у Немачкој, њих 1.619, следе Сједињене Америчке Државе 719 особа, па Француска 360.

Дачић је рекао да су јуче обављени летови за Берлин и Франкфурт, да је за данас заказан још један лет за Франкфурт, а да ће у сутра бити упућени у Лондон и Амстердам, дан касније у Москву и Братиславу, па за Париз.

Министар је навео да се са државама региона, попут Црне Горе и Босне и Херцеговине, у којима живи велики број људи са двојним држављанством који желе да дођу у Србију, договара организација "хуманитарних конвоја".

"Ми смо сада у ситуацију да то нису сада људи који су приоритетни случајеви, попут ученика, болесних, особа на службеном путу, сада имамо и наше људи који су остали без посла и сада желе да се врате", појаснио је Дачић.

Kако је навео, Србија је једна од ретких земља која не наплаћује авионске карте ни држављанима Србије, ни страним држављанима који желе да напусте Србију.

“Зато су стигле толике захвалнице од државног секретара САД Мајкла Помпеа, аустријског министра спољних послова и многих других, јер друге земље из света наплаћују”, каже Дачић и додаје да је једна немачка авиокомпанија која је довела на ремонт своје авионе код нас у Србију, из Штутгарта и Дизелдорфа искористила је прилику да довезе и наше људе и наплатила им је карте.

Дачић каже да је његово министарство слало и заштитна средстава чак и у амбасаду Србије у САД.

Подсећа да постоји кризни штаб у Министарству спољних послова, те да они контактирају Kабинет председника Александра Вучића и Kабинет премијерке Ане Брнабић, а да након тога у сарадњи са министарствима саобраћаја, здравља и унутрашњих послова организују враћање наших грађана.

Kако каже, Министарство спољних послова и Влада Републике Србије прате како се понашају државе у региону и целој Европи, како попуштају мере које су увели.

Kако је навео, Министарство спољних послова се трудило да реформише свој рад и да на тај начин приближи дипломатију грађанима, а не да буде привилегија.

"Циљ нам је да будемо у функцији обичних грађана наше земље, зато су сви наши веома одговорно приступили овом послу и зато смо омогућили да се амбасадори обраћају преко медија како би на неки начин били и дописници и сарадници”, казао је Дачић.

У бившој Југославији, додао је он, имали смо дописнике наше телевизије, Тањуга, а сада сам тражио од амбасадора да се оспособе да дају језгровите и кратке изјаве, те је похвалио деловање свих запослених у министарству.

Сматра да ће после пандемије глобалисти поново сматратити да је заједничко супростављање у таквим околностима најбоља опција, док ће са друге стране, бити оних који ће се залагати за јачање улоге националних капацитета, осврнувши се на анализу закључио је министар Дачић.