Билатерални односи Србије и Јапана иду узлазном путањом и на политичком и на економском плану

15. авг 2019.
Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се данас у Београду са министром спољних послова Јапана Таро Коном који борави у једнодневној посети нашој земљи.

Министар Дачић је изразио задовољство што је после 18 година један јапански министар посетио Србију и навео да та посета, као и најављено присуство председника Србије Александра Вучић на устоличењу јапанског цара Нарухита у октобру говори о продубљивању односа Београда и Токија.

„Поносни смо на дугу традицију политичких односа са Јапаном", рекао је шеф српске дипломатије и навео да се са јапанским министром договорио данас да 1882. годину, годину преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија, установе као годину пријатељства две земље.

"То значи, да већ од данас почињемо са припремама за обележавање 140 година од пријатељства Србије и Јапана, што ће бити 2020. године", казао је Дачић додајући и да ће Београд позвати јапанску царску породицу да посети нашу земљу.

Подвукао је да су билатерални односи Србије и Јапана све бољи и на политичком и економском плану и то уз појачан интерес јапанских инвеститора за српско тржиште.

Дачић је захвалио јапанском министру на томе што су приликом гласања у Унеску и Интерполу за чланство Kосова били уздржани, иако су признали једнострано проглашену независност Kосова.
"Ми то изузетно ценимо, јер сматрамо да сви треба да сачекају крај дијалога и постизање компромиса, а не да се вуку једнострани потези, као што је учлањивање у одређене међународне организације", казао је шеф српске дипломатије.

Kако је навео, јапанском колеги је рекао да Србија жели мир, договор, компромис, али да не може да прихвати једностране акте који угрожавају националне и државне интересе.

„Економски односи су у узлазном периоду, добијају на интензитзету, бележи се пораст јапанских компанија на нашем тржишту", рекао је Дачић наводећи да је прошле године спољно-трговинска размена са Јапаном износила 180 милиона евра, што је више у односу на прошли период, али да она може да буде и виша.
Додао је и да је Србија заинтересована и за сарадњу у научно-технолошкој области, области иновација и технолошког развоја, спорта...

Шеф српске дипломатије је захвалио Јапану на техничким и материјалним донацијама и навео да је та земља Србији донирала за 20 година укупно 507 милиона евра.

Министар Таро Kоно је навео да би требало чешће организовати посете званичника две земље и захвалио је Дачићу на гостопримству.
"Наши односи су значајно продубљени од посете премијера Абеа прошле године", рекао је Таро Kоно и додао да је данас са шефом српске дипломатије разматрао начине на који могу да се унапреде билатерални односи у различитим областима, као и да се започну припреме за обележавање 140 година пријатељства.

„Разменили смо и мишљења о начинима за унапређење наших економских односа", рекао је и додао да је Србија извор високо квалификоване радне снаге, као и да је показан изузетан напредак у економским реформама и фискалној консолидацији. Kако је рекао, сматра да је најважније да се јапанска пословна заједница информише о условима који се у Србији нуде.

„Стабилност Западног Балкана није само регионално и европско питање", истакао је и додао да је то стратешко питање и за Јапан.
„Јапан поздравља улогу Србије у промовисању мира и стабилности у региону Западног Балкана, а Јапан ће наставити да подржава економске реформе у Србији и приступање Србије ЕУ. Јапан подстиче и сарадњу земаља унутар региона Западног Балкана", казао је Таро Kоно.

Наводећи да ће Јапан следеће године бити домаћин Олимпијским играма, шеф дипломатије Јапана је нагласио да је Србија позната као велика спортска нација и пожелео је свим српским спортистима успех.