Берлин: Званична посета амбасадорке Јанковић Доњој Саксонији

26. нов 2021.
Амбасадорка Републике Србије у Немачкој Снежана Јанковић боравила је у званичној посети Доњој Саксонији, где је имала састанак са Берндом Алтхусманом, министром привреде, рада, саобраћаја и дигитализације ове немачке покрајине.

Било је речи о даљем унапређењу привредне сарадње и улагања немачких компанија у Србију.

Амбасадорка Јанковић је обавестила министра Алтхусмана о погодностима улагања и предностима српске привреде, као и резултатима наше економије, коју очекује раст од више од 7 % БДП за 2021.  годину.

Такође је навела да немачке компаније у Србији запошљавају преко 73.000 радника и да међу њима значајно место заузима фирма „Континентал“ из Доње Саксоније, која у Србији запошљава више од 2.000 радника.

Упутивши позив министру Алтхусману да заједно са делегацијом привредника посети Србију, амбасадорка Јанковић је изразила наду да ће услови пословања у Србији привући и друге компаније из ове немачке покрајине, која је и седиште аутомобилске индустрије.

Министар Алтхусман је одговорио да је Србија у Немачкој препозната као веома погодна дестинација за инвестиције.

Нагласио је да су изузетно позитивна искуства немачких инвеститора у нашој земљи најбоља препорука и за друге компаније да следе њихов пример.
Пренео је спремност да се Привредна комора Доње Саксоније и његово министарство ангажују на даљем унапређењу привредних односа и повећању обима трговинске размене између Србије и Немачке.

Приликом ове посете амбасадорка Јанковић је обишла компанију „Континентал“, која је један од највећих инвеститора у аутомобилској индустрији у Србији.

У разговору са чланом Управног одбора Филипом Нелесом размењена су мишљења о досадашњим искуствима и проширењу обима пословања ове компаније у Србији.

Амбасадорка је истакла да смо веома поносни на чињеницу да тако значајна немачка компанија са великим успехом послује на српском тржишту и изнела спремност Амбасаде да подржи и помогне све будуће активности компаније „Континентал“ у Србији.

Филип Нелес је изразио велико задовољство сарадњом са нашим институцијама и резултатима пословања у Србији, уз констатацију да је намера „Континентала“ да дуго буде присутан на српском тржишту, као и да даље улаже у производне капацитете у нашој земљи.

Компанија „Континентал“ има традицију дугу 150 година и у Србији запошљава више од 2.000 људи на три локације - у Суботици, Новом Саду и Великим Црљенима.

У Новом Саду има развојно-истраживачки центар за напредне технологије и софтвер у аутомобилској индустрији.