ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе:

Виза није потребна за боравак до 90 дана*

Напомена: *За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза.

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да уђу у Уругвај уколико поседују негативан PCR тест одрађен не више од 72 сата пре пута, или сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против Covid-19, најмање 14 дана пре дана уласка у земљу. Такође, у земљу могу ући и особе које су прележале Covid-19 у периоду од највише 90, а најмање 10 дана пре пута и о томе приложе доказ (позитиван PCR или антигенски тест). Ови захтеви се не односе на малолетна лица и држављане Р. Србије који имају стални боравак у Уругвају. Поред наведеног, сви путници, осим деце до 6 година старости, приликом уласка у земљу морају имати здравствено осигурање, којим су покривени и трошкови болничког лечења од Covid-19.

Детаљне информације о категоријама страних држављана који, у изузетним ситуацијама, могу ући у Уругвај иако нису вакцинисани, односно нису прележали Covid-19 могу се наћи на сајту: https://www.gub.uy/ingreso-uruguay-para-extranjeros-sin-inmunizar

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, није потребна виза за боравак у Уругвају до 90 дана у периоду од шест месеци рачунајући од дана првог уласка. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Србија и Уругвај немају уговор о међусобном здравственом осигурању својих грађана, стога се препоручује путно здравствено осигурање. Општи услови лечења у Уругвају су добри.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Генерално гледано безбедносна ситуација у земљи је добра. Улични криминал је присутан у Монтевидеу, у деловима града око луке. Препоручују се мере предострожности уобичајене за туристе и боравак у већим градовима или туристичким центрима.
Број телефона полиције у Монтевидеу је 911, а у остатку земље 02-911. Сва лица која, чак и не знајући, прекрше уругвајске законе могу бити протерана, притворена или ухапшена.

Казне за поседовање, коришћење или илегалну трговину дрогама су изузетно оштре у Уругвају.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Уругвају је Караско у главном граду Монтевидеу, који је и главна уругвајска међународна лука.
Транспорт унутар Уругваја је безбедан и добро организован. Путеви у готово целој земљи су добри. Локални возачи често не поштују ограничења брзине и саобраћајне знаке.

За вожњу у Уругвају страни држављани обавезно морају поседовати међународну возачку дозволу.

ОСТАЛО – Уругвајски царински прописи су веома строги у вези са привременим увозим и извозом драгог и полудрагог камења, накита, оружја, лекова, биљака и биљног семена, порнографског материјала, запаљивих материја, појединих врста хране и антиквитета. Накит у вредности већој од 500 УСД мора се пријавити при уласку у земљу.
Приликом уласка и изласка из Уругваја, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСД, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.
Уругвајска валута је пезос.

Прихватају се све важније светске платне картице. Цена хотелског смештаја у просеку је од 100 УСД до 300 УСД. За исхрану је дневно потребно од 60 УСД до 100 УСД.

Контакти:

Приликом боравка у Уругвају, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Marcelo T. de Alvear 1705, C1060AAG, Buenos Aires, Argentina), путем следећег контакт телефона: (+54-11) 4813-3445 4813-3446 и електронске адресе: е .serbia@fibertel.com.ar, која на нерезиденцијалној основи покрива Уругвај.