ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 6 месеци рачунајући од дана првог уласка
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од 6 месеци рачунајући од дана првог уласка
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту није неопходна  виза.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Р. Турску и боравак до 90 дана у периоду од 6 месеци, рачунајући од дана првог уласка, држављанима Р. Србије није потребна виза. Држављани Р. Србије који желе да бораве у Р. Турској дуже од 90 дана, захтев за визу могу поднети преко веб сајта: www.visa.gov.tr.
Страни држављани који улазе у Р. Турску потребно је да поседују пасош чији је рок важења најмање 60 данa дужи од дана истека визе или дозволе боравка, односно дозвољеног боравка без визе (безвизни боравак за наше грађане је 90 дана у периоду од 6 месеци), што значи да рок важења путне исправе мора бити најмање 150 дана, тј. 5 месеци од дана уласка у Турску.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ:
Р. Србија и Р. Турска потписале су Споразум о социјалној сигурности.  Особе које долазе у Турску на дужи период а имају здравствено осигурање у Србији, могу од РФЗО тражити издавање формулара о здравственом осигрању ради коришћења истог у Р. Турској. Напомињемо да сви који формуларе прибаве, по доласку у Р. Турску морају исте однети надлежној установи здравственог осигурања Р. Турске у граду у ком бораве, ради узимања еквивалетних докумената на турском језику.
Како ова процедура уме да буде компликована и захтева време, саветујемо да сви туристи узимају обично путно здравствено осигурање које важи од датума њиховог уласка до датума изласка из земље.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Санитарни услови у турским хотелским капацитетима су веома добри и могу се поредити са онима у било ком другом делу развијеног света. Једино упозорење односи се на квалитет воде из водовода, који углавном није на задовољавајућем нивоу, те се препоручује да се иста користи искључиво за одржавање личне хигијене и друге техничке потребе, а да се за пиће користи искључиво флаширана вода.
Препорука је да се пре путовања обезбеди путно здравствено осигурање.
 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Држављанима Републике Србије који путују у Р. Турску саветујемо да се придржавају безбедносних препорука, да редовно прате медијске објаве у вези са безбедносном ситуацијом, као и препоруке локалних органа власти.

Током интензивне туристичке сезоне, која траје од маја до новембра месеца, саветује се повећани опрез и избегавање дужег боравка и задржавања на јавним местима и туристичким знаменитостима на којима борави велики број људи, како у Истанбулу и Анкари, тако и у другим већим местима. Потребно је посебно обратити пажњу на евентуално одржавање демонстрација или протестних скупова, те исте избегавати, имајући у виду њихов безбедносни ризик.

Југоисточна зона погођена земљотресом у фебруару 2023. године је у поступку обнове и изградње, те се саветује опрез приликом евентуалног боравка у овим провинцијама.

Предостожност се препоручује и у појединим провинцијама на југоистоку земље, посебно у зони где је у току акција чишћења терористичких елемената повезаних са тзв. Радничком партијом Курдистана (ПКК), о чему се јавност редовно обавештава.

Ситуација на потезу уз границу са Сиријом генерално је стабилна, али на потезу уз границу са Ираком повремено постоји ризик од прекограничних дејстава.

И поред чињенице да je стопа уличног криминала у Р. Турској релативно ниска, потребан je додатни опрез током боравка на туристичким дестинацијама (Истанбул - Трг Таксим, Палата Султан Ахмет, улице у околини Капали чаршије и Базара зачина) и у већим приморским местима. Препоручујемо да наши грађани носе копије својих пасоша и само најнеопходније личне предмете, a да своја документа и ствари од веће вредности безбедно одложе у хотелским сефовима.

Уколико наш грађанин постане жртва криминала треба одмах да обавести локалну полицију и најближе дипломатско-конзуларно представништво Р. Србије.

Наши грађани, ухапшени на територији Р. Турске, имају право да траже да се о томе обавести Амбасада Р. Србије у Анкари, односно Генерални конзулат Р. Србије у Истанбулу (као специфичност, указујемо да су увреда турске државе, лика и дела Ататурка, владе, заставе и снага безбедности кажњиви по турским прописима, а посебно када су у питању активности на друштвеним мрежама у овом смислу). Непоседовање рачуна и сертификата за купљене антиквитете може бита основ за лишавање слободе и кривично гоњење).

ТРАНСПОРТ – Највећи број туриста у Р. Турску долази авио-превозом, али је друмска инфраструктура веома развијена и квалитетна, са аутопутевима највише категорије на путном правцу Едирне-Истанбул-Анкара, односно према Измиру и Бодруму, као и у појединим другим деловима земље. Унутрашња мрежа авио саобраћаја је веома развијена, што се односи и на аутобуски превоз, који је уз то веома квалитетан. Железничка путна инфраструктура се побољшава, посебно увођењем брзих пруга између главних центара. Цене карата у домаћем авионском, аутобуском и железничком превозу су веома повољне.
Уколико се у Р. Турску долази сопственим моторним возилом, потребно је обезбедити зелени картон осигурања. Домаћа возачка дозвола може се користити најдуже шест месеци, односно 90 у 180 дана у случају туристичког боравка. Исти пропис важи и за дужину боравка возила са страним регистарским таблицама (максимално 90 дана).
Коришћење аутопутева који се наплаћују (путни правац Едирне-Истанбул-Анкара, као и крак према Измиру и Бодруму, али и поједине друге деонице саобраћајница највише категорије), као и мостова прека Босфора, подлеже режиму аутоматског без-контактног плаћања (систем HGS), за који је по уласку у земљу потребно направити налог у ПТТ филијали (налази се одмах иза граничног прелаза Капикуле код Едирна, као и дуж аутопута) и извршити авансну уплату (уколико се доспела обавеза не измири у року о 7 дана приликом изласка се наплаћује новчана казна, тј. путарина са затезном каматом).
Република Турска евидентира учињене саобраћајне прекршаје на основу података о возилу и података о особи која је страним возилом ушла у земљу.  Плаћање саобраћајних казни за возила са страним регистарским таблицама могуће преко веб странице www.gib.gov.tr у менију „Плаћања страних возила" (Yabasnci Plakali Ara9 Čdemeleri - Foreign Vehicle Payments - директан линк https://dijital.gib.gov.tr/hizliQdemeler/yabanciAracQdemeleri ) где се уношењем броја таблице (великим словима и комбиновано) и уношењем сигурносне шифре приказују подаци о казни.

ОСТАЛО – Временска зона: GMT+3 (један сат унапред у односу на време летње рачунање времена / 2 сата унапред у односу на зимско рачунање времена у Србији).
Национална валута је турска лира (TL). Водеће иностране конвертибилне валуте могу се заменити за националну валуту у мењачницама и банкама, чија је мрежа врло развијена, како у туристичким местима, тако и у свим градовима.
Корисни телефонски бројеви:

• Кол центар за странце +90 157
• Ватрогасна служба 110
• Хитна помоћ 112
• Полиција 155
• Жандармерија 156
• Обалска стража 158
• Шумски пожари 177
• Погребна служба 188
• Туристички инфо-центар 170
• Оператор за позиве у међународном телефонском саобраћају 115
• Оператор за позиве у домаћем телефонском саобраћају 131
• Служба телефонских информација 118
Позиви службама хитне помоћи се не наплаћују и службе су доступне 24 часа, 7 дана у недељи (службама за хитне случајеве можете приступити посредством телефонских јавних говорница без потребе поседовања телефонских картица).

Контакти:
Приликом боравка у Р. Турској, за конзуларних помоћ и заштиту,можете се обратити:
• Амбасади Р. Србије у Анкари (адреса: YazanlarSokakNo. 1, P.K.28, 06691 Kavaklidere, Анкара,Турска), путем контакт телефона: 090 312 426 02 36 и електронске адресе: embserank@gmail.com
• Генералном конзулату Р. Србије у Истанбулу (адреса: SümbülSk. No: 2, LeventMah. Besiktas,34330 Istanbul, Turkey), путем контакт телефона: 090 212 213 52 29 и електронске адреса: konzulat.istanbul@mfa.rs