ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије, старији од 12 година, могу да уђу у Парагвај уколико поседују сертификат о извршеној комплетној вакцинацији против COVID-19 најмање 14 дана пре дана уласка у земљу. Невакцинисани држављани Републике Србије, старији од 12 година, као и они са сталним боравком, могу да уђу у Парагвај уколико приложе негативан резултат PCR теста, не старији од 72 часа. Такође, могу ући и особе које су прележале COVID-19 у периоду од највише 90, а најмање 10 дана пре пута и о томе приложе доказ (позитиван PCR или антигенски тест).

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије, носиоцима обичних пасоша, потребна је виза за туристичку посету и боравак у Парагвају. Виза се добија у дипломатско-конзуларним представништвима Парагваја. Препоручује се да се путници обрате Амбасади Парагваја у Берну ради провере актуелне информације о визном режиму. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци, што важи и за регулисање боравка.

У складу са парагвајским законима, деца до 18 година старости која путују сама морају имати дозволу за пут родитеља или старатеља. У случају да је ова дозвола издата у Србији, мора бити прописно легализована. Уколико дете до 18 година старости путује у пратњи једног родитеља или старатеља, мора имати дозволу за пут другог родитеља или старатеља, такође прописно легализовану. Родитељ који путује са малолетним дететом мора имати доказ о сродству, и то оригинал или оверену копију Извода из матичне књиге рођених.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Р. Србија и Парагвај немају уговор о међусобном здравственом осигурању својих грађана, па се препоручује путно осигурање.
Повремено владају заразне болести, карактеристичне за тропске крајеве, али вакцинације нису услов за улазак у земљу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Препоручљиво је избегавати већа масовна окупљања, иако су протести и демонстрације махом ненасилни.
Криминал је присутан и препоручљиве су све уобичајене мере предострожности за туристе. Не препоручује се ношење скупог накита и видљиве техничке опреме (камере, фото апарати и сл.).
Број телефона полиције је 911, а ватрогасне и службе за спашавање жртава у несрећама је 131, 132.

Сва лица која, чак и не знајући, прекрше парагвајске законе могу бити протерана, притворена или ухапшена. Казне за поседовање, коришћење или илегалну трговину дрогама у Парагвају су изузетно оштре.
Телефони туристичке полиције су: у Асунсиону (595 21) 446-608 или (595 21) 449-020; у Ciudad del Este (595 61) 502-715; у Encarnación (595 71) 204-102 и у Salto del Guairá (595 46) 243-575.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром у Паргвају је Силвио Петироси у месту Луке поред главног града Асунсиона.
Не постоји железнички путнички саобраћај.
Јавни саобраћај је добро организован у градским срединама.
Парагвај је чланица Женевске конвенције о саобраћају на путевима из 1949. године и за вожњу у Парагвају страни држављани морају поседовати међународну возачку дозволу издату у складу са међународним прописима.

ОСТАЛО – Парагвајски царински прописи су веома строги у вези са привременим уношењем и изношењем оружја, лекова или заштићених животињских врста.
Приликом уласка и изласка из Парагваја, постоји обавеза пријаве кеш новца у вредности већој од 10.000 УСД, као и доказ о пореклу истог, уколико се поседује већа сума.
Парагвајска валута је гварани.
Цена хотелског смештаја у просеку је од 40 до 200 УСД. За исхрану је дневно потребно од 30-70 УСД.

Контакти:

Приликом боравка у Парагвају, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Буенос Аиресу (адреса: Marcelo T. de Alvear 1705, C1060AAG, Buenos Aires, Argentina), путем следећег контакт телефона: (+54-11) 4813-3445 4813-3446 и електронске адресе: е .serbia@fibertel.com.ar, која на нерезиденцијалној основи покрива Парагвај.