ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 14 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 14 дана
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Оман је укинуо визе за улазак држављана Р. Србије , уколико посећују Султанат из туристичких разлога и остају 14 дана. Изузеће подлеже одређеним захтевима, укључујући претходну и потврђену резервацију хотела, здравствено осигурање и повратну карту. Детаљније информације на веб адреси оманског МИП  https://fm.gov.om/visitors/entry-visasas/
Приликом захтева за улазак у Султанат Оман за вишекратним уласцима потребно је обратити се на web site: https://www.rop.gov.om/english/index.html, који је надлежан за издавање вишекратних виза. Министарство здравља С. Омана је недавно увело за све путнике који долазе у Оман апликацију https://apps.apple.com/om/app/tarassud/id1502105746 којом се прати кретање пристиглих путника, посебном наруквицом за двонедељни карантин поводом COVID 19.
Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити најмање 6 месеци.
Приликом уношења и изношења новца потребно је надлежним царинским органима пријавити суме веће од 10.000 долара.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Без обзира што поседовање полисе здравственог осигурања није услов улазак, пожељно да је наши грађани имају, како би касније могли да наплате трошкове евентуалног лечења.
Султанат Оман воду добија десалинизацијом морске воде. Вода је бактериолошки исправна, али се препоручује да се за пиће користи флаширана вода, док се вода из водовода може користити за туширање и остале потребе.
Сви хотели имају своју медицинску службу.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација је стабилна. Султанат Оман је једна од најбезбеднијих земаља за туристичке посете. Стопа криминала је веома ниска. Посебно је развијена петро-хемијска индустрија и нагли процват туризма у последњих пет година.

ТРАНСПОРТ – Међународни аеродром је у главном граду Мускату.
Путна мрежа је добро развијена и интензивно се ради на модернизацији инфраструктуре.
Држављани Р. Србије који имају регулисан привремени или стални боравак у Султанату Оман, могу да изврше замену српске возачке дозволе за возачку дозволу Омана, без обавезе полагања возачког испита.
Санкционишу се све врсте саобраћајних прекршаја као и у другим земљама.

ОСТАЛО – Локална валута је риал. Вредност према чврстим валутама варира у зависности од ситуације на међународном тржишту али је углавном стабилна.
Картицама наших банака: VisaElectron и MasterCard се могу куповати робе и плаћати услуге, као и подизати готовина из аутомата. У свим случајевима се зарачунава проценат за накнаду трошкова.
Обзиром да је Султанат Оман исламска земља, пожељно је прикладно облачење како за жене тако и за мушкарце.

Контакти
Приликом боравка у Оману, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Каиру, која на нерезиденцијалној основи покрива Оман, путем следећег контакт телефона: +202 2736-0691 и електронске адресе: konzul@serbiaeg.com и serbia@serbiaeg.com