ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа  у транзиту неопходна је виза

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу да ућу у Мозамбик, као и сви остали путници који поседују сертификат о вакцинацији или негативан PCR тест не старији од 72 сата. Путници који нису вакцинисани морају имати негативан PCR тест не старији од 72 сата. Ако путници немају PCR тест или је позитиван морају бити у карантину 7 дана о свом трошку.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Визе су потребне, укључујући и за носиоце путног листа у транзиту, али само ако напушта аеродромску међународну зону. Рок важења пасоша ради путовања мора бити 6 месеци од дана планираног уласка. Додатно, морају постојати две слободне странице у пасошу приликом уласка у земљу. Тренутно, за улазак или излазак из земље путем авиона је неопходан негативан PCR тест на COVID-19 или ће туристи бити смештени, о њиховом трошку, у болничке центре, у трајању од најмање 10. дана.
 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ:
 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Не постоји обавеза вакцинације лица која долазе у Мозамбик осим оних која долазе из региона са маларијом или жутом грозницом, а према регулативи Светске здравствене организације.
 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Уобичајене мере безбедности се подразумевају. Рађе су могуће, па личне ствари- посебно оне веће вредности, треба добро чувати и не остављати у колима, ван чуваног паркинга, односно видокруга.
На северу Мозамбика има проблема са нападима екстремиста, због чега би требало избегавати одлазак на север државе, посебно уз границу са Танзанијом.
 

ТРАНСПОРТ – Ради управљања моторним возилом, поред националне возачке дозволе, неопходно је поседовати међународну возачку дозволу.
 

ОСТАЛО – Званичан језик је португалски.
 

Контакти:

Приликом боравка у Мозамбику за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Преторији, Јужна Африка, која на нерезиденцијалној основи покрива Мозамбик, путем следећег контакт телефона: + 27 (0) 12 460 56 26 и електронске адресе: info@srbembassy.org.za