ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Услов за улазак држављана Р. Србије у Кнежевину Монако је да поседују путну исправу која је издата у последњих десет година и која мора да важи најмање три месеца након планираног датума за напуштање територије чланице ЕУ.
Носиоцима биометријских пасоша Р. Србије није потребна виза за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци. Безвизни режим се не односи на носиоце путних исправа Р. Србије које је издало МУП РС - Координациона управа.
Имиграциона и царинска питања регулисана су на исти начин као и за улазак и боравак у Француској.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Препоручује се путно здравствено осигурање.
Актуелну информацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете добити на сајту Светске здравствене организације: www.euro.who.int/en/countries/monaco

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Кнежевина Монако није изузетак када је реч о општој претњи од тероризма. Напади могу бити изведени неселективно, укључујући и на местима које често посећују странци. Улични криминал је ретка појава, али могућност крађе није искључена, те препоручујемо предузимање уобичајених мера предострожности у вези са путним исправама, накитом, ручним торбама и сл. Посебно треба бити опрезан приликом путовања возовима у и из Монака, као и на аеродрому у Ници.

ТРАНСПОРТ – До Кнежевине Монако се може доћи друмским путем, железницом или хеликоптером са најближег аеродрома у Ници (Француска), који је удаљен 22 км од Монака.
Кнежевина Монако је добро повезан железничком и мрежом аутопутева.
Током туристичког боравка у Кнежевини Moнако, држављанима Републике Србије, поред националне, потребна је и важећа међународна возачка дозвола.

ОСТАЛО – Иако Кнежевина Монако није чланица ЕУ, локална валута је евро (€, ЕUR). У широкој употреби су кредитне картице MasterCard, Visa, American Express.
Полиција је својевремено издала упозорење да су се у оптицају појавиле фалсификоване новчанице евра, те би, у том смислу, требало предузети неопходне мере предострожности и, у случају потребе, новац мењати искључиво у банкама и овлашћеним мењачницама.
Осим на плажама и купалиштима није дозвољено ходати у купаћим костимима, огољени до појаса или голих стопала. Одговарајућа одећа мора се носити у свим јавним установама, а посебно у верским објектима.

Контакти:
Приликом боравка у Кнежевини Монако, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити дипломатско конзуларним представништвима Републике Србије у Француској:
• Амбасади Републике Србије у Паризу (адреса: 5, Rue Leonard de Vinci, 75116 Paris), путем следећег контакт телефона : + (33) 1-40-72-24-24, + (33) 1-40-72-24-17 и електронске адресе: ambassade.paris@mfa.rs или konzularno.pariz@mfa.rs.
• Конзулату Републике Србије у Стразбуру (адреса: 26, Avenue de la Forêt Noire, 67000 Strasbourg), путем следећег контакт телефона : + (33) 3-88-35-39-80 и електронске адресе: consulate.strasbourg@mfa.rs