ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена: За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
Улазак на територију Исламске Републике Мауританије за држављане Републике Србије, носиоце свих врста пасоша, могућ је само са визом. Издавање визе је, осим у Амбасади ИР Мауританије у Риму, могуће и на међународном аеродрому у Нуакшоту или на једном од 35 граничних прелаза (утврђених 7. фебруара 2010. године), који се налазе у зонама под контролом војске, на североистоку земље.
Не препоручује се улазак у Мауританију копненим путем са источне или са североисточне стране. За транзит возилом из Марока према Мауританији потребно је претходно прибавити одобрење од Direction générale des Douanes, la Sûreté et la Défense nationale, www.douane.gov.ma.  Улазна тачка из Марока у Мауританију, на коме је осигурано безбедно кретање, јесте обални пут који води за Nouadhibou.
Не постоји прописани износ у погледу уношења и изношења новца, али оно подлеже обавезној пријави приликом доласка, односно одласка. Потребно је сачувати рачуне о извршеној замени новца и куповинама, а неопходно је поседовати и потврду о пореклу новца.
Није дозвољен унос алкохола. Дозвољен је унос 200 цигарета, 25 цигара или 250 гр дувана.
Лекови се могу уносити, али је неопходно имати лекарски рецепт.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Нема закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Забележени су спорадични случајеви менингитиса, док су Хепатитис А и тифус ендемски. У неким деловима земље је присутна маларија, као последица постојања великог броја комараца. Препоручује се вакцинација против свих ових болести.
Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација у Мауританији је променљива, имајући у виду нестабилно окружење, због чега се повремено јављају и латентне претње од напада и отмица, мада мауританске власти предузимају све неопходне мере у борби против тероризма и криминала.
Туристима се саветује да избегавају поједине регионе у Мауританији, о чему се треба распитати непосредно пре путовања.
У нешто бољем безбедносном стању је главни град Нуакшот, као и други већи градови, као нпр. Нуадибу, али се саветује опрез (посебно за жене), јер има честих случајева напада и пљачки.

ТРАНСПОРТ – Са аеродрома у Нуакшоту саветује се обезбеђивање превоза од стране домаћина (пријатеља или организатора скупа, семинара, итд). Уколико то није могуће, препоручује се превоз таксијем. За смештај изабрати хотел чији се улаз контролише. Обратите пажњу на путу, јер су саобраћајни удеси веома чести.

ОСТАЛО – Национална валута у Мауританији је Угуија.
Забрањено је фотографисање јавних и религијских објеката.

Контакти:
Приликом боравка у Мауританији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Рабату, Краљевина Мароко, путем телефона +212537752201 и електронске адресе ambrsrabat@gmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Мауританију.