ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Потребна виза
Обични пасоши и друге путне исправе: Потребна виза
Напомена:  За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Републике Србије могу путовати у Мауританију. За улазак је потребно поседовати потврду о комплетној вакцинацији, једном од вакцина које признаје Светска здравствена организација (AstraZeneca, Sinopharm, Pfizer BioNTech, Janssen, Moderna, Sinovac, Covishield). Комплетна вакцинација подразумева проток од две седмице након примљене друге дозе.
Путници који нису вакцинисани, треба да поседују негативан PCR тест, не старији од 72 сата.
Уколико се појави неки од симптома COVID-19, путницима ће бити урађен PCR или брзи антигенски тест на лицу места. Уколико тест буде негативан, путнику се саветује да проведе 10 дана у самоизолацији. Уколико тест буде позитиван, лице ће бити смештено у контролисани карантин на 10 дана, о свом трошку. Уколико се укаже потреба за медицинском помоћи, надлежне службе мауританског Министарства здравља ће се за то побринути, без накнаде. Контролни PCR тест ће се радити 10. дана од ступања у карантин.
Сви страни држављани, приликом уласка у Мауританију, морају да носе маску, да редовно дезинфикују руке и одржавају дистанцу од 1,5 м, а бесконтактно ће им се измерити температура на граничном прелазу.

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Улазак на територију Исламске Републике Мауританије за држављане Републике Србије, носиоце свих врста пасоша, могућ је само са визом.
Издавање визе је могуће на међународном аеродрому у Нуакшоту или на једном од 35 граничних прелаза (утврђених 7. фебруара 2010. године), који се налазе у зонама под контролом војске, на северо-истоку земље, или гувернера региона.
Не препоручује се улазак у Мауританију копненим путем са источне или са северо-источне стране. За транзит возилом из Марока према Мауританији потребно је претходно прибавити одобрење Direction générale des Douanes, la Sûreté et la Défense nationale www.douane.gov.ma
Једина улазна тачка из Марока у Мауританију је обални пут који води за Nouadhibou, на коме је осигурано безбедно кретање.

Уношење и изношење новца подлеже обавезној пријави. Потребно је сачувати рачуне о извршеној замени новца и куповинама.

 

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

 

Нема закључен социјални споразум.
 

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

 

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Забележени су спорадични случајеви менингитиса, док су Хепатитис А и тифус ендемски. У неким деловима земље је присутна маларија, као последица постојања великог броја комараца. Препоручује се вакцинација против свих ових болести.

Актуелну ситуацију о здравственој ситуацији у овој земљи можете наћи на сајту Светске здравствене организације.

 

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Безбедносна ситуација није задовољавајућа (постоји латентна претња од терористичких напада и отмица), иако власти ове земље предузимају мере у борби против тероризма. Туристима се саветује да избегавају Мауританију као дестинацију. Нарочито је нестабилна ситуација у пустињским пограничним подручјима Мауританије према Малију, где има оружаних сукоба, отмица и сл.
У нешто бољем безбедносном стању је главни град Нуакшот (и други већи градови, као нпр. Нуадибу), али се саветује опрез (посебно за жене), јер има честих случајева напада и пљачки.

На сајту www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/conseils-par-pays/mauritanie/ , можете видети безбедносну мапу Мауританије. Црвеном бојом означена су подручја у која не треба одлазити, док су наранџастом бојом означена подручја у која се не саветује одлазак без ваљаног разлога.

 

ТРАНСПОРТ – Са аеродрома у Нуакшоту саветује се обезбеђивање превоза од стране домаћина (пријатеља или организатора скупа, семинара, итд). Уколико то није могуће, препоручује се превоз таксијем. За смештај изабрати хотел чији се улаз контролише. Обратите пажњу на путу, јер су саобраћајни удеси веома чести.

 

ОСТАЛО – Национална валута у Мауританији је Угуија.

Забрањено је фотографисање јавних и религијских објеката.

 

Контакти:

Приликом боравка у Мауританији, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Рабату, Краљевина Мароко, путем телефона +212537752201 и електронске адресе ambrsrabat@gmail.com, која на нерезиденцијалној основи покрива Мауританију.