ВИЗНИ РЕЖИМ
 

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 90 дана у периоду од шест месеци*
Напомена: *безвизни режим се не односи на носиоце пасоша Републике Србије које је издало МУП РС - Координациона управаа

За носиоца путног листа у транзиту неопходна је виза осим уколико долази из неке од држава чланица Шенгенског споразума

 

РЕЖИМ УЛАСКА ДРЖАВЉАНА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈE У УСЛОВИМА ПАНДЕМИЈЕ COVID-19

Држављани Р. Србије не могу да уђу и бораве на територију Р. Литваније, осим лица која имају регулисан боравак. Транзит преко територије Литваније је дозвољен држављанима Р. Србије који поседују регулисан боравак у некој од земаља ЕУ, Швајцарске Конфедерације и Уједињеног Краљевства.
Улазак држављана трећих земаља у Р. Литванију зависи од броја оболелих на 100 хиљада становника. Улазак странаца који долазе из земаља где је више од 25 заражених на 100 хиљада становника је ограничен на изузетне случајеве и ове особе су по уласку на територију Литваније у обавези да буду у изолацији 14 дана. Р. Србија се налази на листи 58 земаља којима је тренутно ограничен слободан улазак у Литванију.

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ

Држављанима Р. Србије у Р. Литванији дозвољен је боравак без визе до 90 дана у оквиру шест месеци, као и у осталим земљама чланицама Европске уније и Шенгенског споразума. За улазак у Р. Литванију, поред пасоша, у зависности од сврхе доласка (туристичка, пословна или приватна посета), надлежни гранични органи могу да траже на увид додатна документа као што су: доказ о поседовању новца за издржавање током боравка, доказ о плаћеном путном осигурању, позивно писмо правног или физичког лица, адресу боравка у Р. Литванији и сл.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ

Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Путницима из Р. Србије се препоручују да се пре пута у Р. Литванију плате приватно путно осигурање.

ТРАНСПОРТ – Возачке дозволе Р. Србије на новом обрасцу могу се користити као важеће за управљање моторним возилом ако лице нема регулисан боравака у Р. Литванији;
Р. Србија и Р. Литванија су чланице мултилатералног споразума, тзв. Подсистема регистарске ознаке, који омогућава власницима моторних возила из Србије да од 1. јануара 2012. године путују у Пољску без обавезе да поседују тзв. зелену карту;

ОСТАЛО – У Р. Литванији се као средство плаћања користи евро. Све конвертибилне светске валуте без проблема се могу заменити у мењачницама. Опште прихваћено средство плаћања су и платне картице (Visa, Mastercard).

Контакти:

Приликом боравка у Републици Литванији за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Варшави, ул. Al. Roż 5, 00-556 Warszawa, телефони: +48 22 628 51 61, +48 22 625 60 41, факс: +48 22 629 71 73, e.mail: embassy.warsaw@mfa.rs, која на нерезиденцијалној основи покрива Републику Литванију.