ВИЗНИ РЕЖИМ

Дипломатски и службени пасоши: Виза није потребна за боравак до 3 месеца
Обични пасоши и друге путне исправе: Виза није потребна за боравак до 3 месеца
Напомена:  

 

УЛАЗАК И ИЗЛАЗАК ИЗ ЗЕМЉЕ
За улазак у Костарику, држављанима Р. Србије није потребна виза. Рок важења пасоша ради туристичког путовања мора бити 6 месеци, док је за регулисање боравка рок важења пасоша годину дана.
Приликом уласка у Костарику се захтева поседовање 500 УСД, кредитне картице и путних чекова, као и повратне карте.
За уношење ловачког оружја је потребно прибавити дозволу.
Кућни љубимци се могу унети уз презентацију потврде од ветеринарске установе из Р. Србије о здравственом стању и вакцинацији против беснила.
Није дозвољено уношење прехрамбених производа.

СОЦИЈАЛНИ СПОРАЗУМИ
Није закључен социјални споразум.

КОРИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

ЗДРАВСТВЕНА СИТУАЦИЈА – Здравствено осигурање је обавезно (мора да обухвати и осигурање у случају заразе од вируса COVID-19).
Општа санитарна ситуација је добра. Не постоје обавезне вакцине, нити вакцинације које се препоручују. Препоручује се флаширана вода и избегавање исхране на уличним киосцима.

БЕЗБЕДНОСНА СИТУАЦИЈА – Ризици од криминала су високи, потребна је повећана пажња.
С обзиром да је у питању трусно подручје, постоји ризик од земљотреса, а честе су и обилне кише. Кишна сезона траје од маја до октобра у централном и пацифичком делу земље, а у карипском делу, кишна сезона је у новембру, децембру и јулу. Препоручује се лагана одећа током целе године.

ТРАНСПОРТ – Постоје два међународна аеродрома - Хуан Санта Мариа у Сан Хозеу и Даниел Одубер у Либерији. Важне луке су Лимон и Калдерас.
Моторним возилом се може управљати са возачком дозволом из Србије, а потребно је поседовати полису осигурања од одговорности која се прибавља при уласку у земљу.

ОСТАЛО – Локална валута је колон (CRC). Могуће је користити све интернационалне кредитне картице.

Контакти:
Приликом боравка у Костарики, за конзуларну помоћ и заштиту можете се обратити Амбасади Републике Србије у Мексику која на нерезиденцијалној основи покрива Костарику, путем следећег контакт телефона: (+52 55) 5520 0524 и електронске адресе: embajadaserbia@alestra.net.mx.